Марихуаната може да е полезна?

Активна съставка в марихуаната изглежда ограничава растежа на туморите, сочат резултатите от испанско изследване, цитирани от Ройтерс.

Изследователите установили, че приемането на съставката ТНС от мишки, засегнати от рак, ограничило растежа на туморите и унищожило клетки в рамките на процес, наречен автофагия. Резултатите от изследването ни показват, че сигурни, терапевтично ефикасни дози от ТНС могат да окажат своето въздействие върху пациенти, засегнати от рак, заявиха Гилермо Веласко и колегите му от университета Комплутенсе в Мадрид.

Тези резултати се добавят към противоречивите данни за ефекта от марихуаната върху човешкото здраве. Предишни изследвания показаха, че тя може да увеличи риска от инфаркт и инсулт за хората и да причини рак. При други изследвания пък бе открита полза от употребата на марихуана, като например забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер, а според много лекари ТНС помага в борбата с ниското телесно тeгло, свързано със СПИН.

Съставката освен това е ефикасна срещу повръщането на пациенти, засегнати от СПИН и подложени на химиотерапия.

Екипът на Веласко изследвал тумори у двама пациенти, засегнати от много агресивна форма на рак на мозъка. Били регистрирани признаци на автофагия, след като участниците приели ТНС. Получените резултати могат да доведат да създаване на базирани върху марихуаната лекарства срещу рак. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Investigation.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини