Няма пострадали българи от тайфуна „Тембин“.Преглед на печата

"Близкият изток се нуждае от решение на две държави, обяви папа Франциск. Той използва коледното си послание, за да призове за договаряне на двудържавно решение за прекратяване на израелско-палестинския конфликт, след като Тръмп предизвика напрежение в региона с признаването на Йерусалим за столица на Израел, съобщава "Ройтерс". Папата говори за конфликта в Близкия изток и за други световни спорни точки в неговия "Урби ет Орби", след като преди четири дни повече от 120 държави подкрепиха резолюция, призоваваща Съединените щати да променят решението си за Йерусалим."Нека се молим, че волята за възобновяване на диалога може да надделее между страните и че най-накрая може да се постигне договорено решение, което ще позволи мирното съвместно съществуване на две държави в рамките на взаимно съгласувани и международно признати граници", обясни Франциск."Ние виждаме Иисус в децата на Близкия изток, които продължават да страдат поради нарастващото напрежение между израелци и палестинци", допълва той в своята реч.Това е вторият път, когато папата публично говори за Йерусалим след решението на Тръмп на 6 декември, тогава той призова за "статуквото" на града да бъде зачитано, за да не се появят нови напрежения в Близкия изток. "Днес, когато вятърът войната бушува в нашия свят ... Коледа ни кани да се съсредоточим върху детето и да го разпознаваме в лицата на малките деца, особено тези, за които, както и за Иисус, "не съществува място в хана", каза той." - в. "Сега".

"В навечерието на Бъдни вечер група полярници от девет души са достигнали остров Ливингстън. Те са се движили с малкото ветроходно корабче "Аустралис" при много силен вятър и 4-метрови вълни, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. В полярната ни база в момента се намират 18 души, които са посрещнали Бъдни вечер според българските традиции с коледари и с трапеза със седем постни ястия - пълнени чушки, сърми, боб, ошав, зелева салата, ябълков сладкиш и питка с пара. Тя се е паднала не геофизика Васил Гурев." - в. "Дневник".

"На Коледа, по ямболски, със завладяващия танц на неповторимите ямболски коледари, градът ще отбележи отново най-светлия християнски празник - Рождество Христово. Уникалната за България традиция на танцуващите коледари, характерна единствено за град Ямбол, е заявена от общината в Патентното ведомство за регистриране на "Ямболски коледарски буенек" като запазена марка. На връх Коледа - 25 декември, най-добрите коледарски групи ще покажат майсторство с ритъма на мъжкия буенек. Празникът очаква всички жители и гости на града от 11.30 часа в Градския парк на сцената до централния фонтан. За начало ямболлии ще могат да се насладят на празничния концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа"." - в. "Стандарт".

"Една от най-популярните Коледни песни - "Тиха нощ, свята нощ", навърши 199 години. Тя е изпатя за първи път на 24 декември 1818 г. в австрийското село Оберндорф в съпровод от китара. Днес "Тиха нощ, свята нощ" се пее на 300 езика и диалекта и е символ на коледния дух за милиони хора по света, съобщава "Дойче Веле". Текстът от шест строфи е на пастора Йозеф Мор, а музиката - на местния органист Франц Грубер. Песента е изпята на Бъдни вечер. Постепенно песента се разпространява по целия християнски свят. През 1873 г. пристига и в САЩ, където е направен и най-разпространеният превод на английски език. Него автор е пасторът от Ню Йорк - Джон Фриймън Юнг." - в. "Дневник".

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД ще осигури 18 200 допълнителни места за предстоящите празници. С допълнителни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от холдинга. По този начин националният железопътен превозвач цели да гарантира удобното придвижване на своите клиенти по време на почивните дни по повод Коледа и Нова година. До 2 януари включително, с увеличени състави ще пътуват влаковете по най-натоварените маршрути в страната - София-Варна-София; София-Бургас-София; София-Пловдив-София; София-Плевен-София; София-Горна Оряховица-София; София-Русе-София; София-Лом-София; София-Видин-София; София-Петрич-София. "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 до 30% намаление от редовната цена в зависимост от различните търговски оферти на дружеството." - в. "Стандарт".

Изданията съобщават също, че няма пострадали българи от тайфуна "Тембин".

"Тайфунът "Тембин", който в дните 20-22 декември т.г., удари територията на Република Филипини, причинявайки сериозни материални щети и според различни данни около двеста жертви, днес, 25 декември, навлезе в територията на южен Виетнам. "Тебмин" е шестнадесетата тропическа буря за годината, образувала се в Южнокитайско море. "Тебмин" ще засегне южната част на Виетнам - района на гр. Хошимин и делтата на р. Меконг, провинции Вунг Тао, Ка Мао, Бак Лиеу, Бен Че, Киен Зианф, Кън Тхъ. Тайфунът е със скорост на вятъра до 120 км/ч, като най- сериозен риск представляват последващите силни дъждове, наводнения и свлачища. Местните власти са издали забрана за ползване на плавателните съдове и малки рибарски лодки в зоните с очаквано най-голямо вълнение за дните 25 и 26 декември; предприети са мерки за евакуация на уязвими групи население в градовете Сок Чанг и Ча Винх - общо около 1 млн. души. Училищата са затворени за дните 25 и 26 декември. Към 14.00 часа българско време на 25 декември в Посолството на Р България в Ханой няма постъпила информация за засегнати или пострадали от бурята български граждани на територията на Виетнам..." - в. "24 часа".

"...Посолството е в контакт с Управление "Външни отношения" - гр. Хошимин. Българските граждани, намиращи се в южен Виетнам, трябва да проявят нужната предпазливост, да се осведомят подробно за актуалната местната обстановка и рисковете, като спазват стриктно указанията за безопасност на ангажираните служби. При нужда българските граждани могат да се свържат с Посолството на Република България в Ханой на денонощния дежурен тел.: +84 123 940 9129." - в. "Труд".

В. "Сега" съобщава за подобряване на транспорта в 39 български града: "Общо 237 млн. лева ще бъдат похарчени за подобряване на транспорта в 39 български града. Парите идват по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), за бюджетния период 2014-2020 година, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 124 млн. лева ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска" от кръстовище с бул. "К. Стоилов" до кв. "Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини