Най-странните научни открития на 2017 год., които могат да променят представите ни

Тази година най-вероятно ще бъде запомнена с президентските туитове и възхода на криптовалутите. Но в научната сфера има също вълнуващи пробиви - от космически явления до създаването на животни в лабораторна среда и произхода на човешкия род  Технологичното и научното развитие на човечеството достигна ново стъпало през 2017 година.

Гравитационни вълни
Няколко пъти учените са засичали гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на огромни черни дупки, но оставаха със съмнения относно произхода, свойствата и съществуването им. През октомври тази година те за първи път успяха да наблюдават появяването на тези вълни след сблъсък на неутронни звезди на разстояние 130 милиона светлинни години от Земята. Освен че изследването потвърждава съществуването на гравитационните вълни, то доказва също, че редки елементи като злато, платина и уран са продукт на подобни сблъсъци.

Скрито помещение в Хеопсовата пирамида
Японски и френски учени изследваха вътрешността на Великата пирамида в Гиза през ноември тази година, като проследиха на поведението на  космически частици (мюони), които проникват през структурата на пирамидата. Така те установиха, че в Хеопсовата пирамида има неоткрито празно помещение. Все още няма конкретни сведения за смисъла и значението му.

Ново (четвърто) състояние на материята
Всеки в училище е учил трите състояния на материята - твърдо, течно и газообразно, но сега за първи път учените успешно създадоха напълно нова форма на материята, наречена "времеви кристали". Кристалите имат странна атомна структура, която се повтаря не само в пространството, но и във времето, поставяйки ги в постоянно движение без енергия. Това може да звучи абстрактно, но учените са развълнувани, защото тези кристали могат да са предвестниците на нова ера във физиката. И на практика новото състояние може да предизвика революция в съхраняването и предаването на информация в квантовите компютри.

Антарктика се разпада
През 2017 г. Антарктида загуби парче с размер на 3600 квадратни километра. Учените смятат, че отделянето не е в резултат от глобалното затопляне, но ще има значителен ефект върху него. Очаква се айсбергът да отплава към по-топли води и да се разтопи, което ще повлияе на световното ниво на океаните.

Изкуствена матка
Едно от най-значимите събития в науката тази година бе инкубирането на агнешки ембриони в торби с медицински течности. Експериментът имаше за цел да разработи метод за инкубация на човешки бебета родени в шестия месец, който е достатъчно безопасен и би осигурил нормалното развитие на децата. Въпреки че технологията все още не е достатъчно стабилна за прилагане върху хора, това е само началото на цяла нова ера във възпроизвеждането на животински и човешки организми.

Тук сме от много години
Най-ранният етап от развитието на човека е свързан с Балканите и Източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка. Сензационната новина беше оповестена за първи път официално през май от български и немски учени. Предчовеците са живели преди повече от 7 милиона години по нашите земи, доказват останки от първите хоминиди, намерени край Чирпан и Атина - челюст и зъб , които са най-ранните известни.

"Живо лекарство", което може да убие рака
Лекарство за имунотерапия, което превръща в собствените кръвни клетки на пациента в убийци на рака, чака одобрение от американската FDA. В скотошно клинично проучване лечението било приложено на пациенти с напреднал лимфом, които не са се повлияли от стандартното лечение. След три месеца 37% от пациентите не показвали признаци на рак. Учените се надяват, че терапията може да бъде следващата голяма крачка напред в лечението на рака.

Осми континент под океана
Учените представиха доказателства за съществуването на нов континент в югозападния Тихи океан под Нова Зеландия, наречен Zealandia. Въпреки че е 94% под водата, геолозите твърдят, че отговаря на всички важни критерии, за да бъде признат за осми континент на Земята. Засега никой научен орган официално не признава континента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини