Математици обясниха ускоряващото се разширяване на Вселената без тъмна енергия

Разширяването на Вселената бе обяснено от математици от Калифорнийския и Мичиганския университети без за това да е използвана тъмна енергия (ламбда членът). Учените са публикували статия в Proceedings of the Royal Society, прессъобщение за изследването има на Phys.org.

Тъмната енергия е хипотетичен вид енергия, с помощта на която се обяснява ускоряващото се разширяване на Вселената. Когато Айнщайн извежда уравненията на общата теория на относителността преди век, той въвежда Космологичната константа (Λ). Така неговите уравнения на гравитационното поле имат решение. Уравненията описват стационарна, независима от времето Вселена. Въвеждането на константата дава възможност решението на Айнщайновите уравнения да е независимо от времето, но резултатът описва състояние на неустойчиво равновесие. В модела на разширяващата се Вселена на Александър Фридман от 1922 г-на  не е необходима космологична константа. Предположението на Айнщайн за статичността на Вселената се е приемало за смислено до практическото доказване на откритието на Едуин Хъбъл, че Вселената се разширява (закон на Хъбъл). Впоследствие Айнщайн определя въвеждането на константата за най-голямата грешка в своя живот.

Вселената на Фридман съответствала на Общата теория на относителността на Айнщайн - еднородната и нестационарна Вселена  с ламбда член. Но до 1929 г., когато Хъбъл наблюдава червеното отместване на галактиките, Ламмбда се приема за нула.

Преди около 20 години астрономите направиха изумително откритие: Не само, че Вселената се разширява - както беше известно от десетилетия - но разширяването се ускорява. За да обяснят това, космолозите намесиха мистериозната сила, наречена "тъмна енергия", която разширява пространството.

В своето изследване сега учените твърдят, че уравненията показват, че пространство-времето на Фридман всъщност е нестабилно: Всяко смущение - например, ако плътността на материята е малко по-ниска от средната, води до ускоряваща се Вселена.

Вселената е нееднородна, някои региони се разширяват по-бързо от други.

Резултатът от това ново предположение съответства на картината на Вселена с космологична константа, но в модела не се налага да участва "тъмната енергия".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пе
    Пешо
    0 -1
    13:00, 18 дек 2017
    Като си помисля само че някой луд им дава пари за тъпи теорийки които непрекъснато сами си ги отричат.
    Много е важен члена. Знаех си че в тази работа не може без член пък бил той и Ламбда :-)
  • 2
    Fi
    fireadr
    0 0
    14:38, 26 дек 2017

    На Коледа през 2017 – та, за Планетата Земя, Космоса, Човека, шизофренията, Спасителя и Библейският Потоп
    За Планетата Земя и Космоса – представете си едно малко грахово зърно и го пуснете го в морето.
    Представете си, че Планетата земя в космоса е също като това грахово зърно във водата, само че в много по враждебна среда. Космоса е студен минус 100 и повече градуса, има радиация, ултравиолетови лъчения – няма кислород.
    Отворете си очите и вижте, как около Планетата Земя има една тънка ивица – 2-6 км кислород и от там нагоре към Космоса където няма живот.
    За Човека и Шизофренията – вижте Историята – от времето на пещерните хора има война за ъгълчето в пещерата, за жената на ближния, война за съседната пещера. От по-късно време и войни за роби, за замъци, за Държави. Две Световни войни прз 20-ти век – милиони човешки същества избити заради шизофренни разбирания за собсвеност.
    И това не е всичко – днес на края на 2017 г , когато всеки ден тези няколко километра от атмосферата над земята се замърсяват с изгарянето на милиони тонове петрол, когато ако си на връх в планината виждаш мръсният смог над големите градове – ми се струва, че пак ни подготвят нова Трета световна война! И тези които днес командват света, заради бизнесменските си печалби от търговията с петрол и оръжие, не им пука за унищожението на Планетата Зема….! Това за мен е Шизофрения, която само Спасителят от Витлеем може да спре! Но може и Отеца от Библията да ни прати Потопа…
Последни новини