Областният съвет за развитие:Околовръстният път е обект с регионално значение!


На заседание днес Областният съвет за развитие, председателстван от областния управител Никола Чанев, гласува Обходният път на Кърджали да бъде обявен за обект с регионално значение. Стъпката е необходима, за да може впоследствие същият да се приеме за национален обект по смисъла на Закона за държавната собственост. Така всички съгласувателни процедури по Закона за устройството на територията ще се съкратят наполовина, поясни Чанев. Присъстващите бяха запознати с напредъка на проекта в последните шест месеца и ключовото му значение за развитието на икономиката, транспорта, туризма и опазването на околната среда в пограничния район между България и Гърция, за привличането на инвестиции, разкриването на нови работни места и повишаването на жизнения стандарт в област Кърджали. 
Обходният път ще бъде част от републикански път I-5, международен път Е 85 от Европейската пътна мрежа и Общоевропейски транспортен коридор № 9, свързващ Скандинавието с пристанищата на Бяло море. С изграждането му ще се решат важни проблеми, свързани с отклоняването на трафика от град Кърджали, повишаване скоростта на транзитното движение,  намаляване на времето за връзка с коридор № 9, както и проблемите с безопасността на движението и сигурността на гражданите. 
През м. август тази година е приет окончателният технически проект на пътя, който предстои да се гледа на Експертен съвет в МРРБ. Изготвен е парцеларният план на трасето, предстоят отчуждителните процедури. По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ индикативната строителна стойност на обекта, определена на фаза идеен проект, е 247 851 614 лв. 
В дневния ред на заседанието бе включен и Мониторингов доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги на област Кърджали  (2016-2020 г) за 2016 г, представен от Росица Стоянова, директор на „Социално подпомагане“ – Кърджали. Докладът бе одобрен без забележки от членовете на ОСР. 
Това съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини