България разкрива търговско представителство в Саудитска Арабия

    България ще разкрие служба по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска Арабия. Това бе обсъдено по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Абдулазиз Ал-Рашид, заместник-министър по икономическите въпроси. Службата ще бъде обособена след разкриването на посолство на Република България в кралството. 

    „Между нашите две държави има много голям неизползван потенциал в сферата на икономиката, който с общи действия можем да насърчим“, каза заместник-министър Манолев. Изразено беше общо мнение, че особено важни теми, в които може да си сътрудничим и да обменяме опит, са мерките за насърчаване на младежката заетост и създаването на предпоставки за диверсификация на икономиката. 

    Създаването на смесена комисия по икономическите въпроси между България и Саудитска Арабия бе договорено по време на среща между заместник-министър Манолев с заместник-министъра на търговията и инвестициите инж. Мажед Ал-Бауарди. Всички детайли и оперативни въпроси за нейното учредяване ще бъдат обменени по документален път в следващите месеци. 

    Български компании могат да участват в проекти за инженеринг и изграждане на възобновяеми енергийни източници в Саудитска Арабия. Това бе обсъдено на среща с д-р Абед Ал-Саадун, заместник-министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси. Сред секторите от взаимен интерес бяха посочени и информационните и комуникационните технологии. Големи перспективи има и в областта на строителството – към момента в Саудитска Арабия се реализират мащабни инфраструктурни проекти, в които могат да участват български компании като изпълнители и подизпълнители. Договорено бе да се инициират повече срещи между бизнеса от двете държави, за да стартират конкретни проекти в тези области. 

    Междувременно българският министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли определиха като огромни възможностите за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между двете страни. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор. Документът създава възможности за изпълнение на съвместни проекти, обмяна на опит при използване на съвременни технологии в селското стопанство, животновъдството и рибарството, както и размяна на законодателства и политики, регламентиращи селскостопанския сектор. Той ще доведе до стимулиране на търговията със земеделски продукти чрез улесняване на достъпа до пазара на всяка от страните. 

    Премиерът Бойко Борисов и членовете на българската делегация посетиха и Глобалния център за борба с екстремистката идеология в Рияд и се запознаха с работата му. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между правоохранителните органи на България и Кралство Саудитска Арабия.

    Правителствената делегация посети Фонда за публични инвестиции на Кралство Саудитска Арабия. Фондът инвестира в конкретни проекти чрез собствен капитал, заеми или гаранции и разпределение на публични средства, а от 2014 г. финансира и дружества извън Кралството. Договорено бе да бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът, за финансиране на проекти в чужбина.

    haskovo.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини