Отрязаха Иван Йорданов от надпреварата за поста Председател на Административния съд в Кърджали

Засега само един е претендентът за поста Председател на Административния съд в Кърджали. Това е Ангел Момчилов, председател на Районния съд в Кърджали.

Другият кандидат – Иван Йорданов, съдия в Районния съд в Крумовград, не е допуснат до конкурса. Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС се произнесе, че той не отговаря на изискванията на чл. 129, ал. 6 от Конституцията на Р България, съгласно която административните ръководители се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно избиране. Нормата не се отнася само за един орган на съдебната власт, а за целия професионален стаж. Иван Йорданов от 1999 г. насам вече има три  мандата като председател на Районния съд в Крумовград. Следователно назначаването му за административен ръководител – председател на Административен съд в Кърджали, би се явил за него четвърти мандат, което с оглед конституционната норма е недопустимо, пише в становището на комисията.

Както е известно, тази година това е третият конкурс, насрочен от ВСС за избор на председател на Административния съд в Кърджали. На предишните до избор не се стигна, защото никой от претендентите не успя да събере необходимия брой гласове от членовете на Висшия съдебен съвет.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    гражданин
    2 0
    15:47, 27 ное 2017
    Изключително скромен и честен човек.Само за магистрат.

Още новини

Последни новини