21 °C

Административният съд отсъди в полза на областния управител в спора с кмета за налозите, такса смет няма да се вдига

Административният съд в Кърджали се произнесе в полза на областния управител и с решение от 10 юли т.г. отхвърли увеличението на такса битови отпадъци /ТБО/за 2020 г. Никола Чанев обжалва решението на ОбС от 23 декември 2019 г за вдигане на такса смет и успя /за пореден  път/ да го обори в съда като незаконосъобразно. Магистратите намират, че не са изложени фактически основания за необходимостта от скок на ТБО,  посочените мотиви са формални. Основният аргумент на община Кърджали е, че дължи високи отчисления за депониране и обезвреждане на  отпадъците. Не става ясно обаче какъв е размерът на отчисленията и дали те могат да бъдат компенсирани от други източници на финансиране. Липсва информация и какво съотношението приход/разход за ТБО за 2019 година. Съдът е категоричен, че повишаването на такса смет няма да подобри качеството на услугата за гражданите, в т.ч. сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане в депа и поддържане на териториите за обществено ползване и ще влезе в противоречие с текстове от Закона за местите данъци и такси. Услугата обезвреждане на тон отпадък е поскъпнала от 36 лв за 2016 г на 95 лв за 2020 г и на тази база са калкулирани разходите на община Кърджали. Впоследствие обаче, с изменение в Наредбата, отчисленията са намалени на 69 лв/т, което на практика ще доведе до намаляване на разходите и това следва бъде отразено при определяне размера на ТБО. Обратното би означавало гражданите да дължат  неоснователно по-висока такса смет, смятат от Административния съд.

В полза на областния управител и на гражданите завърши и делото за повишаване на местните данъци /данък сгради и МПС/, заведено от Никола Чанев. Магистратите са установили нарушение на административно-производствените правила при гласуването на Наредбата за определянето им. Посочените от община Кърджали мотиви са непълни и не обосновават предлаганото увеличение. Като основна причина се изтъква ниската данъчна тежест в сравнение със средната за страната, както и изоставането по показател „генериран доход от жител на общината“. Нито сравнителни таблиците, нито поставените целиобаче дават отговор на въпросакакво налага определянето на точно такива размери на местните данъци, които превишават средния размер за страната, твърдят от съда.

Предлаганото увеличение е сериозно, особено по отношение на недвижимите имоти /от 1.2 на 2 промила/, като засяга голяма част от жителите на общината. Не е ясно също каква е нуждата от допълнителни финансови средства в общинския бюджет и каква част от тях се попълват от постъпленията от местни данъци; търсени ли са възможности за попълването на недостига от други източници и най-вече - постигнат ли е баланс между необходимостта от по-големи приходи в общинския бюджет и възможностите на данъчните субекти да ги заплащат.

По отношение на увеличението на данъка върху превозните средства е казано, че то се налага заради измененията в ЗМДТ /в сила от 01.01.2019 г./ и възприетия принцип „замърсителят плаща“, както и за  по-голям екологичен ефект. Отново липсва обосновка на конкретния размер на предложеното увеличение. Освен това, изложените доводи за промяна размера на екологичния компонент по никакъв начин не обосновават извършеното увеличение на размера на данъкав зависимост от мощността на двигателя. Съображението, че при по-голяма част от сделките данъка при придобиване на имущество по възмезден начин се уговаря по – висока цена, която не може да се установи, респ. удържания данък е по-нисък от реално дължимия, също не може да е причина за поскъпването на налога.Едностранчиво е посочен само размерът на очаквания приход в общинския бюджет, без надлежен финансов анализ на очакваните последици за лицата, които увеличението ще засегне.

Областният управител е категоричен, че Решенията на съда са в интерес на данъкоплатците, които не следва да бъде натоварени с тежко данъчно бреме, заради управленската некомпетентност на община Кърджали. Няма как да се съглася, че местната власт е възпрепятствана да се развива, заради по-ниските данъци и такси. Пример : с около 1 млн лева на година са завишени плащанията към фирмата по чистотата, а качеството на услугата е без промяна. Да не говорим, че задълженията за сметосъбиране растат, при условие, че такса смет е целева, а събираемостта е висока. Явно парите не се харчат по предназначение, заключи Никола Чанев.

Административният съд се произнесе в полза на областния управител и по отношение на налозите в другите общини – отменено е увеличението на местните данъци в Джебел и на такса смет в Кирково, Крумовград и Момчилград.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ос
  Осман
  1 0
  13:52, 16 юли 2020
  Браво на областния управител!
 • 2
  Ks
  Ksm
  0 0
  07:39, 17 юли 2020
  Накрая да чуем хубава новина в полза на народа . Браво :)

Още новини

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини