11 °C

Планета пришълец се сблъскала със Земята

  Астрофизикът Сяолей Чжан представи научната си работа, в която предполага друг възможен механизъм за образуването на континентите, публикувана в arxiv.org. Ученият разглежда варианта голям астероид или комета да са се сблъскали със Земята. Това би обяснило рязката промяна на направлението на Хавайския хребет, например. И подлага на съмнение възприетия от науката механизъм на образуване на Скалистите планини.

  За да предизвика разцепването на континентите, обектът, паднал на Земята, би трябвало да е с размера на Марс. Ученият счита, че ударът с малка планета-странник, се е случил преди 750 милиона години именно на територията, която днес е Колорадското плато. Катаклизмът довел до разцепването на суперконтинента Родиния, които се появил преди 1,1 милиарда години. Кратерът, който се образувал в резултат от сблъсъка е сравним по размер с платото, площта на което е 337 хил. кв. км. За сравнение, кратерът Чиксулуб, който се образувал при падането на десеткилометровия астероид, довел до изчезването на динозаврите, има площ 25 хил. кв. кн.

  Откъде се е появила планетата? Преди 4,5 милиарда години друга планета - Тея, се е сблъскала със Земята. Счита се се, че при тази катастрофа се е появила Луната. Но преди 750 милиона години втора Тея не е можело да има, защото планетите от Слънчевата система вече са били на стабилни орбити. 

  Ученият предполага, че планета-странник е дошла от друга система Това е възможно при въртенето на Слънчевата система около центъра на Млечния път, при което тя преминава през галактическите ръкави. Тези структури са с по-висока концентрация на звезди, газ и прах. В това скупчване на вещество се образуват масивни звезди, животът на които завършва с избухване на свърхова. При такова избухване екзопланетите биха могли да се отправят в посока на Слънцето. 

  Хипотезата си ученият подкрепя с необикновения геоложки строеж на платото Колорадо, което се е образувало преди 750 милиона години.и аномалията, наречена Great Unconformity. Нормално по-старите геоложки слоеве са по-надолу, младите - над тях, но на платото разположението на слоевете е хаотично,

  Ученият обръща внимание, че периодите между преминаванията на Слънчевата система през галактически ръкави съвпадат с периодите между масовите измирания на Земята и разделянето на континентите.

  Засега тази хипотеза е само хипотеза на един учен. Няма сериозни доказателства, че Земята би оцеляла при подобен удар. Глобалният катаклизъм, който би превърнал планетата в нажежено кълбо, слабо се вписва във вече известната картина на геоложката и биологичната еволюция.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
  24 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
  24 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  24 окт 2019
  Последни новини