Недоброжелател натопил кмета на Енчец, че има фирма, писал донос до ЦИК

Недоброжелател е натопил кмета на Енчец Юксел Бекир, че има фирма, като писал донос до Централната избирателна комисия. От ЦИК препратили сигнала по компетентност на Общинската избирателна комисия, която извършила проверка.

Проверката установила, че Юксел Бекир е едноличен търговец и е собственик на ЕТ „Юсон-Юксел Бекир“. Това е грубо нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според закона, ако избраният кмет на населено място има фирма или участие в търговско дружество, трябва да предприеме действия по закриването му в едномесечен срок. Когато е едноличен търговец той трябва да закрие фирмата и да уведоми председателя на Общинската избирателна комисия и председателя на Общинския съвет. Това поясни председателят на ОбИК Антоанета Юрукова.

Общинската избирателна комисия прекратява пълномощията на Юксел Бекир. В едноседмичен срок той може да обжалва пред Административния съд. Ако това не стане ОбИК ще уведоми ЦИК за насрочване на частични местни избори, ако броят на населението е достатъчен и не се налага назначаването на кметски наместник.

Това е пореден случай на отстраняване на кмет заради участие във фирма в общината, припомни Антоанета Юрукова. При отстраняването на кмета на Срединка се установило,че той прекратил дейността на фирмата си, без да я закрива, и с това решил, че е изпълнил закона.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини