Червеният Иво Христов нарича 80% от българите дебили. Преглед на печата

Вестниците в сряда продължават да следят отзвука от скандалното изявление на руското външно министерство, че без червената армия България не би спасила своите евреи.

"Червеният Иво Христов нарича 80% от българите дебили по темата за спасяването на евреите "Когато имаш един оскотял, необразован и примирен народ, манипулацията става много лесна", коментира депутатът от "БСП за България" проф. Иво Христов и призовава да се отчете, че "80% от населението са дебилни и не могат да се подписват". Думите му са във връзка с казаното от говорителката на руското МВнР Мария Захарова която заяви, че Червената армия има основна заслуга за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и така разпали скандал. Във видео от събитие в Раднево, на което е участвал, проф. Иво Христов обяснява, че основният акцент от изказването на Захарова са посегателствата над паметници на съветската армия у нас. "Казва, че ако не беше съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. "Някой съмнява ли се, че щеше да стане така... Или тук ще кажем "Йок!", "Не", на Гьоринг и на Хитлер?", пита Христов. По време на изказването си той използва обидната квалификация два пъти, като тя ясно се чува във видеото..." - в. "24 часа".

"Организацията на евреите в България "Шалом" зае позиция по повод изказването на говорителя на МВнР на Руската федерация Мария Захарова за ролята на Червената армия за спасяването на евреите в България, която на практика е цитиране на политическо решение на конференция на организацията отпреди 6 години. В коментара на "Шалом" се третира едновременно "въпросът на съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа" - както в България, така и в гръцката част на Тракия и Македония. Конкретно за споровете и официалната реакция на българското външно министерство отношение има най-вече последната точка от припомнения документ на "Шалом". В нея се казва: "Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще." Разпространената позиция няма конкретна дата. Тя е предшествана от друго кратко изявление на "Шалом" по повод (вече заличения) антиционистки надпис на Паметника на Съветската армия в София. Появата на графит "100 години ционистка окупация" съвпадна с едновековния юбилей от Декларацията на Балфур - първия документ, с който Британската империя подкрепя идеята за създаване на държава на евреите в Близкия изток на територии на разпадащата се Османска империя. "Шалом" обаче заявява, че "остро осъжда подобни вандалски действия и окачествява търсените внушения като целенасочен антисемитизъм". Като говори за "поругаване" на паметника, организацията допълва: "Категорично сме против представянето на присъствието на Съветската армия в България като "ционистка окупация", особено в контекста на крайните идеологически различия между политическите течения на болшевизма и ционизма."..." - в. "Дневник".

"Председателят на Американския еврейски комитет (AJC) - една от най-влиятелните еврейски организации в САЩ и в света, зае късно в понеделник позиция по повод изявлението на външното министерство на Русия относно ролята на Червената армия за спасяването на почти 50 хиляди български евреи: "Това твърдение е фактологически невярно и представлява ярък пример на исторически ревизионизъм от най-лош вид. Храня изключително уважение към монументалния съветски принос за победата над нацистка Германия, след като Хитлер извършва предателство към пакта "Молотов-Рибентроп" от 1939 г. и нахлува в СССР през 1941 г. Нито една съюзническа държава не е дала толкова човешки жертви, колкото Съветският съюз, в изправянето срещу Берлин и партньорите му от Оста. Това усилие включва освобождаването на зловещия нацистки концлагер "Аушвиц-Биркенау". Напълно осъзнавам, че България е бил част от Оста, т.е. на погрешната страна в тази война. Но - и това е едно много голямо "но" - въпреки лоялността си към Берлин, България се е вдигнала през 1943 г., за да направи нещо забележително - да отхвърли нацистките заповеди и да защити почти 50 000 български евреи от депортиране и почти сигурно унищожение. Мнозина са проявили смелост, включвайки се в това историческо усилие за спасяване на хората, признато с благодарност от "Яд Вашем", от историците на холокоста и от самите оцелели. Не всичко е перфектно в действията на България; 11 хиляди евреи от Тракия и Македония, намирала се под българска окупация, са депортирани в лагерите на смъртта и това не може да бъде забравено. Въпреки това никоя друга европейска страна под контрола на нацистите не е успяла да защити огромното мнозинство от толкова голямо еврейско население. След войната България позволи на оцелелите евреи да емигрират в Израел след създаването на тази държава през 1948 г. и повечето от тях се възползват от това. Сега Москва иска да си присвои българското усилие да бъдат спасени евреи по време на войната. Това е още един пример за руските опити да се деформира историята и да се извършва намеса в живота на съседните и бившите сателитни страни. Нещо повече - при всички безценни действия за разгром на нацисткия режим безспорен е антисемитизмът на Сталин преди и след войната, както и неговите действия за предотвратяване емиграцията на евреи през цялото време на управлението му. Американският еврейски комитет отдава почит на българските усилия за спасяване на евреите и ще го отбележи още веднъж догодина, когато се навършват 74 години от тези събития, и ще посрещнем българския премиер Бойко Борисов на Глобалния форум в Ерусалим."..." - в. "Дневник".

Темата за антибиотиците в месото също е във фокуса на всекидневниците.

"Няма констатирано наличие на антибиотични субстанции в месото. До 30 септември 2917 г. са изпитани 290 проби и не е констатирано наличие на такива субстанции", съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. От агенцията признават, че миналата година от 521 проби констатирани едва три несъответстващи при патешко месо, които показали наличие на тетрациклин..." - в. "Труд".

"Няма антибиотици в месото на пазара у нас, категоричен бе националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев в гостуване по Нова ТВ. Поводът е докладът на Европейската агенция по лекарствата, в който се твърди, че българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в ЕС. Според доклада страната ни се нарежда на 8-мо място по употреба на медикаменти. А най-чисто е месото в Исландия и Норвегия. "Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт - месото, антибиотици няма", заяви д-р Кунчев. По думите му, всяка година се взимат 500 проби. От тях най-много 1 проба да покаже антибиотици. В официална позиция на Българската агенция за безопасност на храните също се изтъква, че за годината няма открита нито една проба, замърсена с антибактериалните медикаменти. Според д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните, на животните не се дават превантивно антибиотици, защото това е много скъпо. Когато животните са болни и се налага да се използват антибиотици, има карantinen срок, през който животните се изчистват от тях, обясни експертът." - в. "Стандарт".

"Количеството продадени антибиотици за ветеринарни цели не означава, че то автоматично се пренася и консумира заедно с месото. Антибиотиците за животните, също както и за хората се изхвърлят от организма след шест, осем или дванайсет часа и у нас се спазва правилото да не им се дават вещества преди клането. През миналата година проби са показали наличие на антибиотици само в три пуйки от една и съща ферма. Това коментира по БНТ тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера се разпространи новината, че България е осма в Европа по използване на антибиотици пи отглеждането на животни за месо. Впоследствие Агенцията за безопасност на храните заяви, че в България не се злоупотребява с антибиотици за угояване на животни и че редовните контролни проби не показват отклонения от нормите с единични изключения. А днес по националните телевизии темата коментираха д-р Кантарджиев, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и представители на месопреработвателите, отново с уверение, че българското месо е безопасно. В Доклада на Европейската агенция по лекарствата, в който са сравнени продадените количества антимикробни субстанции за ветеринарни цели с количеството произведено месо за страната, полученото число за България е 121 мг на килограм живо месо. За сравнение, в седемте страни преди България количеството е: Кипър - 434 мг/кг, Испания - 402 мг/кг, Италия - 322 мг/кг, Унгария - 211 мг/кг, Белгия - 150 мг/кг, Полша - 138 мг/кг, и Португалия - 134 мг/ кг. В средата на класацията са Германия с 97 мг/кг, Франция с 70мг/кг, Чехия с 68.1 мг/кг. И най-малко количества са измерени в скандинавските държави - само 2 мг/кг в Норвегия, 5 мг/кг в Исландия и 11 мг/кг в Швеция. "В доклада на ЕМА не се казва, че в месото, което си купуваме, има антибиотик, а казва, че животните по време на своето развитие са били третирани с тези количества антибиотици", коментира проф. Тодор Кантарджиев. Според него, освен че се спазват правилата антибиотици да не се дават преди клането на животното за месо, се спазва също и това да не се слагат във фуражите за увеличаване на биомасата. "Вече не се дават антибиотици на животните както през 60-70-те години, за да качват тегло и месото да е по-евтино за производство", казва той..." - в. "Дневник".

Затоплянето в отношенията ни с Македония също е сред актуалните теми.

"Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по история, за да съхрани постигнатите добри отношения със съседите си. За тази цел Скопие смята да премахне внушението за "български фашистки окупатори". Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия АнтенаМ. "Македония е малка държава и истината е, че можем да вървим напред само с приятели. От 10 години се караме с всичките ни съседи и е добре човек да се запита всичките ни съседи ли не са прави или има някакъв друг проблем, нещо от нас проблем", заяви Заев. "България ни е съюзник по пътя съм ЕС. България е председател на ЕС от 1 януари и България иска по време на това председателство Македония да получи дата за преговори", допълни той. Заев коментира, че Македония ще направи исторически компромиси и с България, и с Гърция. "Като казваме "ревизия", трябва да гледаме на това преди всичко като запазване на приятелството, да не използваме думи като "неприятел". Такъв например е случаят с България - там (в учебниците) стои "български фашистки окупатор" от Втората световна война. Може да бъде само "фашистки окупатор" и да пазим приятелството", заяви той. "Същото е и за "Егейска Македония", която те (гърците) наричат "северна Гърция". ОК. Това е част от Европа. Да внимаваме с тези неща и думите, които употребяваме", допълни той. Заев де факто обяви, че правителството му ще търси ново име на Македония, за да бъде решен спорът с Гърция. Това негово изказване предизвика бурни реакции в Скопие. "Много важно е това обаче, че имаме проблем с името. Много е важно да се фокусираме върху проблема, който Гърция има с нашето конституционно име. Вярвам, че ще намерим ново име и начин, по който да го употребяваме. За мен е важно да намерим решение на спора за името", заяви той." - в. "Сега".

"Договорът за добросъседство с Македония влиза за ратификация в парламента Министерският съвет внася за ратификация в Народното събрание Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, подписан на 1 август т. г. в Скопие от министър-председателите на двете държави. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ратифицирането му е израз на желанието на България да изгради добросъседски отношения на основата на европейските ценности. Договорът ще даде осезаеми резултати върху разширяване на транспортните връзки и комуникации между двете държави, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и трансгранични проекти, както и улесняване на контактите на хората от двете страни." - в. "24 часа".

Европейските теми също присъстват на страниците на всекидневниците.

"Остават по-малко от два месеца до старта на българското европредседателство. До края на годината държавата ще тества системите за сигурност, предвидени за времето на председателството. Вътрешният министър Валентин Радев уточни, че все още се обмисля организацията на движението при придвижването на важните европейски делегации. За да се осигури безопасността на всички форуми в София, МВР ще работи заедно със Столичната община. Между двете институции постоянно ще се обменя информация. Заложена е и директна връзка на охранителни камери." - в. "Стандарт".

"ЕС готви до края на годината черен списък на местата, наречени "Данъчен рай" Черен списък на данъчните убежища ще има до края на годината по настояване на ЕС. Появата му беше провокирана от скандалните разкритията около "Панамските досиета" 2 или т.нар. "Райски досиета" (Paradise Papers). Те показват как известни компании като Apple и Nike и знаменитости като британският пилот от Формула 1 Люис Хамилтън, Боно от U2 и британската кралица Елизабет II скътават милиони от данъци чрез определени схеми като прекарват парите през места, наречени "Данъчен рай". Тъй като държави с данъчни облекчения като Ирландия, Малта и Люксембург не са склонни да изгонят клиентите си, страните членки на ЕС повече от година се опитват да финализират черния списък с данъчни убежища извън съюза. Този път еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, е категоричен: Черният списък трябва да бъде готов до края на годината. На провелата се днес среща на финансовите министри от ЕС в Брюксел Paradise Papers, Panama Papers и скандалът LuxLeaks бяха основни теми.Финансовите министри на държавите членки на Евросъюза обсъждат санкциите за така наречените "тайни зони." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    3 -1
    07:24, 8 ное 2017
    Като гледам Хасковския областен,Иво Христов е прав!
  • 2
    12
    12345_1510122900
    5 0
    08:35, 8 ное 2017
    Този говори много добре. Ако си лабилен ще се хванеш на приказките му. Според мен трябва да му се поиска оставката и да не се показва никъде. За мен този човек и национален предател.
  • 3
    Ре
    реалист
    5 0
    08:39, 8 ное 2017
    Щом гласуваме за БСП и ДПС сме дебили
  • 4
    Въ
    Вълко
    0 0
    10:21, 8 ное 2017
    Това не е ли същия този професор който преди няколко дни беше качен един друг клип и голяма част от Първомайци го възхваляваха .
Последни новини