След десетилетия чакане довършват моста за Любеново, баби си бранят стария

    След десетилетия чакане започнаха довършителните работи на моста за хасковското село Любеново. Строителството беше инспектирано днес от комисия с ръководител директорът на Архитектурата в община Хасково инж. Драгомир Колев.

    Строителните дейности по моста са подновени отпреди дни и вече има подстъпи от двата края на съоръжението, което е неизползваемо от десетилетия. Същевременно старият мост на река Харманлийска, който е нисък, многократно беше заливан при по-обилни дъждове и снеготопене. Заради това селото често оставаше откъснато от света и достъпът до него беше невъзможен. Освен това се налагаше да се пренасят хранителни продукти с лодки за живеещите в Любеново.

    С приключване на довършителните работи до 3 месеца се очаква да отпадне този проблем. До края на януари трябва да приключат строителните дейности по моста. Днес работници от фирмата-изпълнител „Класико проект“ ЕООД – София полагаха хидроизолация по моста. След това ще се положи бетон и отгоре асфалт, разясниха специалистите.

    Строителното разрешение за изграждането на тази мост е от далечната 1994 г. В груб строеж е финализирано строителството през 2013 г.

    Строително-монтажните работи ще струват 788 470 с ДДС. Средствата са отпуснати с решение на Министерски съвет през пролетта на 2017 г. Срокът за доизграждане на съоръжението е 90 календарни дни. „Строителните работи включват довършване на моста, изграждане на пътните подходи по левия и десния бряг, хоризонтална и вертикална маркировка, парапети, разрушаване на стария мост, както и преасфалтиране на близо 600 метра от пътя“, поясни инж. Драгомир Колев.

    Живеещите в Любеново са доволни от доизграждането на новия мост, който ще реши проблемите на селото особено в тежки зимни условия. Някои от по-възрастните жени обаче възроптаха от идеята за разрушаване на стария мост. Те настояват съоръжението да се запази.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      24 -5
      12:59, 3 ное 2017
      Това се казва положителна новина. Нещо от толкова години зарязано сега най-после ще бъде довършено! Това ръководство на общината явно работи. Вярно тука сигурно е пипнала и дългата ръка на Делян Добрев, във времето още когато се обичаха с кмета. Важно е , че нещата се случват и това е доказателство, че това става когато работят заедно а не да си ги "мерят"!
    • 2
      Пр
      Предприемач
      18 -11
      13:51, 3 ное 2017
      Делян Добрев няма никаква заслуга за това което се гради в Хасковска Област, негoвите заслуги са да краде и усвoява публичен ресурс/ народни пари/ с назначението на роднини и партийци! Да поясня че парите за моста в с. Любениво бяха отпуснати от Служебното Правителство на Президента Радев!
    • 3
      Ан
      андрешко
      9 -12
      14:27, 3 ное 2017
      Абе хасковлийски къде набърка делянче относно моста бе Ами в 1994 г делянчо още е бил в детската градина бе ахмак Ти изглежда си невероятен гербаджия а иначе казано в това село има ли още хора и заслужава ли си да се строи мост за почти 800 000 лв Там сигурно живеят 20 човека
    • 4
      A
      a
      2 0
      07:18, 4 ное 2017
      те изгониха хората от селата,сега мост строят към нищото....да бяха направили едно кръгово до цигарената и да няма светофар там
    • 5
      Ви
      Винету Касабян
      1 0
      08:31, 4 ное 2017
      От снимките се вижда че моста е построен с крен или наклон, което показва некачествено проектиране и строителство, а кръгово не само до цигарена ами и на Дунав и Раковска, питайте в КАТ къде са най-много катастрофи, кога ще почнем да мислим с главите си?
    Последни новини