Областният кръг на конкурсите „Букет“ събра над 300 участници

В събота в Дома на културата в Кърджали се проведе третото издание на Областния кръг на националния конкурс за любителско творчество „Букет 2017” под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Надпреварата се осъществява под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на Движението Мустафа Карадайъ, а главен координатор е Мукаддес Налбант.

Събитието бе открито отобластния лидер на ДПС инж. Изет Шабан. „Толерантността е проявление на свободата и с нея се измерва степента на цивилизацията на едно общество. Тя е пътуване към себе си и заедно с това – към другите до нас“, заяви Изет Шабан. Той отбеляза, че конкурсите „Букет“ са се превърнали вече в традиция. „Празничният календар на общините и областта се разнообрази и обогати с мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Областната организация на ДПС има основание да заяви, че чрез тях се постигат целите за повишаване интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етническите групи и общности“, каза още Изет Шабан. Той поздрави участниците и им пожела успешно представяне в надпреварата, благодари на всички  изпълнили залата на културния дом.

Третото издание на Националния конкурс за любителско творчество „Букет“ почетоха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, народният представител от ДПС АдленШевкед. Тук бяха още Салиха Емин, депутат в 43-тото Народно събрание, областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам, председателят на ОбС на ДПС и заместник кмет на Кърджали Мюмюн Али, кметове на общини и председатели на ОбС на ДПС от областта, както и много гости и местни жители, които през целия ден се любуваха на  прекрасните изпълнения на самодейците участници в конкурса.

Специален гост на мероприятието бе акад. доц. д-р Несрин Сипахи, която повече от 45 години живее  и работи в Турция. „България я помня като една градина с много хубави цветя. Ето днес в тази зала, тези цветя сме ние етносите на България. Трябва да благодарим на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доганза тази прекрасна инициатива“, заяви в приветствието си акад. доц. д-р Несрин Сипахи.

В продължение на близо пет часа, над 300 участници от различни възрастови групи показаха своите изпълнения и таланти. Те бяха разделени в категориитемузикално изкуство, танцови изпълнения, художествено слово/театър и изобразително изкуство. Оценяваше ги компетентно жури с председател Якуб Якуб от Кърджали.За всички призьори бяха предвидени парични награди и грамота, а най-добрите ще участват и в Национален кръг на конкурсите „Букет“ през април  2018 година.

С грамоти бяха удостоени всички участници в конкурса.

Класиране

Категория „Музикално изкуство“

Подкатегория„Вокални изпълнения“ – възрастова група до 18 години

Лейла Бирол – Джебел
ДжейдаДурмушали – Кирково
Мерт Йълмаз – Кърджали

Подкатегория  „Вокални изпълнения“ – възрастова група над  18 години

Айдън Орхан – Кърджали
Светла Кайрякова – Крумовград
Росица Максимова – Момчилград

Подкатегория  „Вокални изпълнения“ – групово –

Трио „Карамфилче“ – Крумовград
Група за изворен фолклор „Засвири са три гайди“ – Тихомир
ДВГ „Звънче“ - Ардино

Категория „Танцови изпълнения“ до 18 години

Група „Пъстра китка“ – Крумовград
Мелек Шакир и Анъл Севгин – Черноочене
Група за модерни танци „Пипи дългото чорапче“ – Джебел

Категория „Художествено слово/театър“ до 18 години

КюбраДурали – Кирково
Елиф Айхан  - Джебел
Еда Бахтияр – Джебел

Категория „Художествено слово/театър“ над  18 години

Хатидже Дургут – Кърджали

Категория „Изобразително изкуство“ до 10 години

Мерйем Ахмед – Кърджали
Емре Хатиб - Крумовград

Категория „Изобразително изкуство“ от 11  до 18 години

Налян Реджеб – Кърджали
Кристиян Хатибов - Кирково

Категория „Изобразително изкуство“ над 18 години

Айлин Тасим – Кърджали
Карделен Исмаил – Момчилград
Джанан Исмаил – Крумовград

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини