Ерол Мехмед: Изучаването на майчин турски език е част от духовната ни същност

"Изучаването на майчин турски език не е само образование, то е част от духовната ни същност". С тези думи се обърна към участниците в областния кръг на третото издание на националните конкурси „Букет 2017/2018" под мотото "България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността" в подкатегория "Книжовен турски език" народният представител от ДПС Ерол Мехмед. Той поздрави участниците за смелостта им да участват в състезанието. "Това не е изпит, а възможност да покажете на цялата страна, че наравно с изучаването на българския език, отлично владеете и майчиния турски език", заяви новият депутат от ДПС.

Днес в сградата на Бизнесинкубатора в Кърджали се проведе най-важната категория от конкурсите "Букет" подкатегорията "Книжовен турски език". В надпреварата взеха участие 112 ученици от 1-ви до 12-ти клас от територията на областта.

Събитието уважиха още областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народният представител от ДПС Адлен Шефкет, общинският лидер на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на община Кърджали Мюмюн Али, общинският лидер на ДПС в Кирково д-р Ерджан Фърънджъ. Тук бяха още общинските координатори на конкурсите "Букет" в 7-те общини на областта.

Участниците решиха тест върху учебното съдържание, изучавано в училище под формата на ЗИП или СИП по учебния предмет - майчин турски език. Децата до 4-ти клас правиха и диктовка. Участниците от 5-ти до 8-ми клас съставяха писмен текст по зададена тема, а от 9-ти до 12-ти клас превеждаха текст от български на турски език и от турски на български език.

Конкурсните материали ще се оценяват на национално ниво. Класиралите се на призовите места ще бъдат наградени.

Надпреварата се осъществява под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, а главен координатор е Мукаддес Налбант.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини