Ардино отбелязва Деня на народните будители с книга за българо-турската дружба

Изображение 1 от 6

    Ардино отбелязва Деня на народните будители с книга за българо-турската дружба. В сградата на историческия музей снощи бе представено уникално издание: сборник с документи и студия на управляващия Държавен архив-Кърджали Вълчо Златилов под наслов „”Българи и турци въстават срещу Ньойския диктат /1919-1923 г./. Домакин бе кметът на общината Ресми Мурад. За да почетат автора бяха дошли председателят на Държавна агенция „Архиви” доц.д-р Михаил Груев, преподавателят в Тракийския университет в Одрин д-р Мюмюн Исов, издателят Нейко Генчев, собственик на издателство „Фабер”-Велико Търново  и адв. Страшимир Дочков, бивш председател на Общинския съвет в Пловдив и потомък на участник в драматичните събития, описани в книгата.

    Изданието стана факт благодарение на кметътът Ресми Мурад, областният лидер на ДПС Изет Шабан и общественикът Селяхидин Карабашев. По тяхна инициатива всички общини в областта дариха средства за отпечатването на книгата.

     В встъпителните си думи кметът Ресми Мурад, подчерта, че тази година е изключително богата на значими културни събития за Ардино, като честването на писателя Себахатин Али, а сега и на автор като Вълчо Златилов. Той го отдаде на доброто сътрудничество на общината с институции в Кърджали,  като Държавен архив, Исторически музей, Регионална библиотека.

    След кратка мултимедийна презентация на Селяхидин Карабашев Вълчо Златилов разказа за събитията последвали Ньойския договор в Западна Тракия имащи своята проекция и в Родопите. Златилов определи зародилата се политическа и бойна дружба между българи и турци като изключително важна страница в регионалната ни история.Той се позова на документи и нарече описаните събития история на братята българи и турци.Авторът подчерта ,че книгата му е послание , за това да обичаме нашето общо отечество в днешни времена.

     В експозето си Вълчо Златилов акцентира върху първоначалните инициативи на турските национални водачи, за сближение срещу очакваното гръцко навлизане в Западна Тракия. Важни са и българо –турските събори на приятелството. Дружбата ражда Българо-турското правителство на националната защита,  в което министър е д-р Страшимир Дочков, дядо на адв.Дочков. В сборникът е включен важен документ:Декларация за обявяване на автономия изпратена на,  изпратена на ген.Шарпи, осъществяващ контрола на Антантата върху Западна Тракия.

        Доц.д-р Михаил Груев, който е рецензент на книгата, посочи, че в двете си книги „Българи и турци въстават срещу Ньойският диктат /1919-1923 г./ и „Разбойничеството в Източните Родопи/1918-1941 г./ като утвърден изследовател.Златилов е привлякъл 144 документа, снимки,спомени. Половината от тях за първи път виждат бял свят. Доц.Груев изрази убеждението си , че Златилов ще продължи да работи по темата,като се ползват турските архиви.Той се обяви за съвместно издание с турските архиви.

    Д-р Мюмюн Исов, вторият рецензент,акцентира върху уникалността на изданието. Посочи,че то е продължение на добрите връзки между българи и турци, създадени веднага след обявяването на Независимостта на България от т.нар.Съюзен комитет на Григор Начевич. Той припомни уводна статия във вестник „Утро”,година след приключването на Междусъюзническата война,  в която се отбелязва:”Силна Турция,означава силна България”.

      Книгата е уникална. Заставаме зад нея 100% подчерта издателя Нейко Генчев.

      Обикновено историята на Балканите ни разделя,но тази книга доказва , че може и да ни обединява , отбеляза адв.Дочков.

      Кметът Ресми Мурад връчи почетни плакети на автора и гостите взели участие в представянето на изданието.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини