Незрящи смолянчани изкатериха Перперикон за Деня на Белия бастун

Изображение 1 от 4

    44 незрящи хора, членове на Смолянската организация на слепите, както и техни придружители, посетиха светилището Перперикон, за да почетат  15 октомври, определен от Международната федерация на слепите за Ден на белия бастун.

    „Идването ни на Перперикон, не е случайно - не всички могат да видят тази историческа забележителност, но могат да я почувстват. Очи нямаме, но дух имаме…“, обобщи прежияването Теменужка Миткова, председател от 10 години на областната организация на слепите в Смолян.„Усещането е специално, не всички успяха да се изкачат до върха. Смелчаците бяха 20 човека, включително и напълно слепи, но с придружители. Стигнаха до върха със своята упоритост и подкрепа от другите“, каза още Миткова, която е с втора група инвалидност, родена е с „мързеливи очи“, но със силен дух и упоритост, чрез и специални упражнения за очи, успява да се справи с проблема. Хората без зрение имаха състезание за уменията да ползват Белия бастун, за което получиха грамоти и награди.

    Белият бастун е знак водачите на превозни средства да внимават, а пешеходците да насочват носещите го. По 22 лева струват чрез Социални грижи, а чрез Съюза на слепите може да се купи за 11 до 16 лева. Той помага да се придобие самостоятелност в ежедневието на слепите, да не се изолират от обществото, да са мобилни. Ако Белият бастун има и червено оцветяване, това означава, че носещият го и не вижда, и не чува. Областната организация на Съюза на слепите има 701 членове, от които 367 в Смолян. Денят на Белия бастун се отбелязва също и в организациите в Девин, Рудозем и Златоград.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини