Когато живакът срещне алуминий (видео)

Ако сте пропуснали този урок по химия, няма да го наваксате тук. Но ще видите нещо толкова изумително, че ще поискате обяснение, какво е това.

Във видеото имаме един „луд химик“ – каналът NileRed показва именно експерименти, които биха накарали древните да се проснат по очи с протегнати към небесата ръце.

И така, когато живакът срещне алуминий се случва това, което наричаме амалгама. Впрочем живакът образува амалгама с всеки метал, без желязото и платината. Затова се е използвал за добив на злато в древността.

Всичко това звучи малко сухо, съвсем друго е, когато видиш как от алуминия „прорастват“ тънки като косъм нишки и се устремяват заедно нагоре.

Обясненията защо не се случва в началото гласят, че металите образуват тънък слой оксид на повърхността, затова нашият демонстратор пробва няколко начина да го премахне. В крайна сметка почиства с малко киселина и действа преди да се е образувал оксидът. След това излиза за малко, а когато се връща – това ще трябва да видите във видеото. Ще разберете и защо не е позволено да се внася живак на самолетите.

Предупреждение: Предлагаме ви да гледате експеримента, не да го правите вкъщи. Живакът е отровен, много флуиден и забранен за държане дори в минимални количества.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини