Галий, металът Терминатор (видео)

Галият е метал (слаб) и е Терминатор, защото може да променя формата си, да преминава през алуминий и да образува експлозивни газове. Да, фантастичните персонажи всъщност само малко заимстват необикновените свойства на нещо слабо познато от физическия свят. А това, че от този физически свят познаваме твърде малко, само прави собствения ни свят по-беден. Сега, да наваксаме малко с Терминатора на име галий.

Съществуването на този течен химичен елемент е предсказано от Менделеев, и малко по-късно, през 1875 година, потвърдено от френския химик Пол-Емил Лекок де Боабудран. 

Дори да сте учили достатъчно химия в училище, едва ли сте виждали галий. Свойствата му са доста интересни и някои от тях са, че като водата се разширява, когато преминава в твърда фаза, а за да се втечни е достатъчно да го подържите по-продължително в ръка. Топенето му натъпва при стайна температура 29,76 °C . Той не се среща в свободно състояние в природата. 

Сместа от галий (68,5 %), индий (21,5 %) и калай (10 %) е известна като галинстан. Той има температура на топене, доста по-ниска от тази на замръзването на водата: -19 °C. Тъй като е ценен полупроводник, днес се използва в електрониката. Галиевият нитрид и индиево-галиевият нитрид дават синята и виолетовата светлина на светодиоди (LED) и лазерни диоди.

Някои трикове с галий и галинстан, показани във видеото:

1) Галият се топи в гореща сярна киселина. Може да се събере с микропипета и малките капчици да се слеят по много забавен начин.

2) галият "се бие" с кристали калиев дихромат, като в резултат променя цвета си при образуването на неразтворими соли на металната повърхност. Промяната на междуфазното напрежение кара галия да променя формата си. Блестящата капка изглежда като жива.

3) Във втория експеримент се добавя водороден пероксид вместо дихромат и галиевата капчица се докосва с желязна тел. Сега галият става възможно най-плосък и на металната повърхност се образува бял слой (оксид ?, сулфат?). Когато галият се нагрява за кратко, той образува една капка и след това отново става плосък. Газови мехурчета (вероятно кислород) започват да бълбукат през метала и той се превръща в плоско бяло цвете.

4) Следва приготвине на галинстан, като се загряват заедно твърдите метали галий (68%), калай (22%) и индий (10%). Докато галият се топи при 29,8 ° C, галинстан остава течен при −19 ° C. Може да се размаже върху стъкло и да се направи огледало. Галият и галинстанът образуват сплав с алуминия и тази сплав реагира с водата, като отделя водород. Така че може да се използва за съхраняване на енергия - алуминий и вода на борда на автомобил с водородни горивни клетки могат да произведат няколко пъти повече водород, отколкото водородните балони с високо налягане могат да се съхраняват, а също така е и по-безопасно. За тези, които са учили достатъчно химия, формулата е 2Al (xGa) + 6H2O = 2Al (OH) 3 + xGa + 3H2

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петър Иванов
    0 0
    21:39, 31 дек 2023
    Има различни /противоречиви/ съотношения 1 во, Галий Индий Калай 68.5 %-21.5% , калай 10%,в 4- текста по горе има /грешка / галий 68% кала22% е гешка, инди 10% е грешка
Последни новини