Селекция от международни фототворби ще видим в Кърджали

Отново селекцииот организирания за четвърта поредна година от двамата кърджалийци Антон и Любка Савови престижен Международен фотосалон в Пловдив започна круизи в страната. Изложби „Избрано“ вече се представят в няколко града – Пловдив, Бургас, Габрово и Кърджали. Екипът на Арт движение Кръг е партньор в българските презентации на финалната селекция и ще представи в Кърджали изложба с над 60 от наградените творби от тазгодишното издание на Международния фото-салон „Пловдив 2017“. Изложбата се открива на 6 октомври в Арт галерия Кръг и ще продължи до 19 октомври като част от културната програма на Община Кърджали за празника на града.

Антон Савов е роден в Кърджали, в кв. „Прилепци“ и е учил в кварталното начално училище до 1-ви клас. През 1973 г. родителите му Василка и Вълчо Савови се преместват с децата си в Пловдив, както правят и голяма част от тогавашните строители на язовира, за които вече няма работа в града. Дядото на Антон – Любен Дяков – е преселник от Одрин, а бабата Мария е била осиновена в Кърджали. Антон рисува от дете и завършва дърворезба. Професионално се занимава с реклама, дизайн и артфотография. Член е на Управителния съвет на Националното сдружение „Фотографска академия Янка Кюркчиева“ (НСФА)и е носител на много награди за артфотография. През 2014 г. заедно със сестра си Любка Савова основават първия у нас Международен Фото Салон Пловдив, който действа под патронажа на Международната Федерация за Фотографско Изкуство (FIAP – International Federation of Photographic Art), Фотографското общество на Америка (PSA – Photographic Society of America), Фотографското общество на Гърция (Hellenic Photographic Society), Националното сдружение „Фотографска академия Янка Кюркчиева“ (НСФА) и се осъществява със съдействието на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Тази година вконкурсната програма се състезаваха 388 професионалисти и любители фотографи от 52 държави, от 6 континента с общо 4979 фотографии. Освен досегашните 5 категории за конкурсна фотография – Моят град, Цветна и Черно-бяла фотография, Природа, Портрет и тяло – ново предизвикателство е разделът за „Фотожурналистика“ (TRAD).

За финалната селекция се пребориха 343 автори от 50 държави с 1410 творби. 19 са отличените български фотографи, които спечелиха общо 9 медала (6 златни, 2 сребърни, 1 бронзов) и 10 почетни поощрения на FIAP, PSA и HPS. Това са: Ангел Ненов, Андрей Трифонов, Атанас Кулишев, Бедрос Азинян, Веселин Атанасов, Димитрина Андреева, Диляна Гергова, Димитър Петров, Златко Латев, Кирил Христов, Костадин Маджаров, Любомир Аргиров, Мари Аведисян, Мирослав Момински, Петър Шипчанов, Радила Радилова, Руслан Асанов, Теодора Димитрова и Юлий Василев. Златко Латев от Хасково няколко пъти вече е участвал във визуални проекти и резидентни програма на Арт движение Кръг.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини