Най-после изстреляха "Дискавъри"

Космическата совалка на НАСА "Дискавъри" стартира от космодрума "Кенеди" във Флорида със седемчленен екипаж за 13-дневна мисия на Международната космическа станция, предадоха осведомителните агенции.

Полетът на "Дискавъри" бе отлаган в продължение на повече от месец заради технически проблеми. На борда е 45-годишният Коичи Ваката, която ще остане на станцията и ще стане първият японец, пребивавал като член на нейния екипаж. Освен Ваката на "Дискавъри" полетяха 48-годишният командир Лий Аршамбо, 41-годишният пилот Доминик "Тони" Антонели, бордовият инженер Стивън Суонсън (на 48 г.) и астронавтите Джоузеф Акаба (на 41 г.), Ричард Арнолд (на 45 г.) и 57-годишният Джон Филипс, който вече е пребивал на МКС като член на екипажа й.

Главната задача на екипажа на совалката е доставката в орбита и инсталирането на станцията на енергиен модул на стойност 300 милиона долара - 11-ият и последен сегмент на МКС, изграждана повече от 10 години с участието на 16 държави. Предвидено е Суонсън и Акаба да излизат в открития космос. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини