21 °C

България очаква китайските инвестиции в „Един пояс, един път“

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев участва в откриването на международна конференция на тема „Черноморското измерение на инициативата „Един пояс, един път“. Събитието се организира от Дипломатическия институт и Мрежата от изследователски центрове „16+1“ към Китайската академия за обществени науки и се провежда под почетния патронаж на министър-председателя г-н Бойко Борисов.
 
„Китайската инициатива „Един пояс, един път“ допринася за укрепване на стратегическото партньорство и по-добрата свързаност между Европейския съюз и Китай и дава възможност за допълнително разгръщане на търговско-икономическия, инвестиционен и най-общо казано – геостратегически потенциал на Черноморския регион. Именно поради тази причина и оценявайки глобалните ползи, България отдава приоритетно значение на отношенията с китайската страна и участие в предложените от нея инициативи“, каза Георг Георгиев.
 
Зам.-министърът на външните работи подчерта, че България е една от първите страни от ЕС, подписала на правителствено равнище с КНР Меморандум за съвместно насърчаване на инициативата „Един пояс, един път“ през ноември 2015 г. по време на Петата среща на високо равнище на форума „16+1“ в град Суджоу.
 
„Стратегическото географско положение на България – на границата между Европа и Азия, ѝ позволява да играе ключова роля в изграждането на новите транспортни коридори, свързващи двата континента. Особено перспективен е предложеният от България Транскаспийски ж. п. маршрут през Варна и Бургас към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай“, заяви заместник-министър Георгиев.
 
„Черноморският регион е отличителен географски район, богат на природни ресурси, разположен стратегически между Европа, Централна Азия и Близкият Изток. Той е един непрекъснато растящ пазар с огромен потенциал и важен енергиен и транспортен хъб“, каза още Георг Георгиев. Заместник-министърът допълни, че по-голяма ангажираност от страна на Европейския съюз и Китай също би допринесла за постигането на стабилност в региона. „Именно това е и част от приоритетите на българското Председателство на Европейския съюз през 2018 г. , допълни още той.
 
В рамките на изказването си Георг Георгиев подчерта, че в отношенията си с Китай е важно да съсредоточим усилия върху постигане на конкретни резултати. „За България такива биха били значително увеличаване на китайските инвестиции и туристи в България, по-голямото присъствие у нас на стратегически партньори от Китай в приоритетни за страната ни инфраструктурни, енергийни, транспортни и други проекти. Друг приоритет на България е и сътрудничеството в областта на земеделието. ”, каза още той.
 
В заключение заместник-министър Георгиев заяви, че идеята за свързаността на Черноморския регион чрез инициативата „Един пояс, един път“ ще помогне не само за засилване на сътрудничеството между България, Китай и другите страни от Азия и Европа, но и ще представлява крачка към изграждането на отворена регионална и световна икономика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019
Последни новини