Kитайци купуват недвижими имоти в Гърция

Все повече китайци купуват недвижими имоти в Гърция, става ясно от репортаж на БНТ.

Китайците са привлечени към Гърция от ослепителното слънце и изгодните цени. Към ниските цени на имотите се добавя и щедрата програма "Златна виза" на гръцкото правителство, която дава възможност на китайците да пътуват в много европейски страни.

Програмата предоставя разрешение за пребиваване от пет години за инвеститори от страни извън Европейския съюз. А размерът на необходимата инвестиция в недвижими имоти е 250 хил. евро. Точно толкова е цената на тристаен апартамент с изглед към Акропола.

"На първо място за тях е възможността да получат разрешение за пребиваване, на второ място възможността да инвестират и едва след това са климата и природата в Гърция", посочва бизнесменът Йоанис Анастасиадис. 

Китайските купувачи на имоти в Гърция са много. От общо 3404 разрешения за пребиваване, издадени след началото на програмата "Златна виза" през 2013 година - 1707 са за китайци.

"В Гърция има много възможности за бизнес, и още - това е най-красивата страна с великолепна брегова ивица и чудесно време", посочва китайският купувач Адам. 

Чуждите инвестиции в имоти са скочили почти двойно през миналата година и са 287 милиона евро. Това предизвиква и раздвижване на пазара, а цените на недвижими имоти започват леко да поскъпват след тежката криза, от която страната бавно започва да се възстановява.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Последни новини