„Бодлите на таралежите“ отличиха Анелия Крумова

Първа награда в национален ученически конкурс за есе и разказ завоюва за пореден път десетокласничката Анелия Крумова от СУ „Петко Рачов Славейков“.

За 11-а поредна година Националният конкурс за ученическо творчество „Бодлите на таралежите“ обяви годишните награди в тържествена обстановка. Анелия Крумова е определена за победител от престижно жури в състав: Бойко Василев, Бойко Ламбовски – поет и публицист, Иво Сиромахов – писател и шоумен, Захари Карабашлиев – писател, главен редактор на „Сиела“, Ивайло /Нойзи/ Цветков. Анелия печели първо място за есето си „Отвори на страница 84-та“, връчен ѝ е диплом и парична награда. Това е единственият конкурс, в който лауреатът награждава и своя учител. Носителите на първа награда номинират свой любим преподавател, който има най-голям принос за творческото им развитие. Награда получи и преподавателката по български език и литература Антония Маровска, която Анелия е посочила като учителя с най-голям принос за творческото ѝ развитие. Те са екип, който работи изключително успешно в журналистическия клуб „Славейков“ към „училището за шампиони“.

16-годишната Анелия вижда през прозореца дете, което рови в контейнер за смет. В този момент чете книга, страницата е точно 84-та. Така се ражда есето „Отвори на страница 84-та“, което всъщност е само от 2 страници.

Девойката участва в почти всички конкурси, свързани с българския език и литературата. В края на миналата учебна година научава за конкурса на фондацията за детско кино и литература „Братя Мормареви“. Решава да изпрати някои от творбите си са надеждата да бъдат добре оценени. За радост, след като престижното жури е разгледало внимателно изпратените от всички участници есета и разкази, оценяват нейната работа с отличен и с първа награда в конкурса „Бодлите на таралежите“. „Самата награда за мен значи доказване пред самата себе си. Добре, че съществуват иниациативи като тази, които да мотовират младите хора. И от друга страна да се чувстват специални, защото фактът, че членовете на журито са хора, които са заети със много неща, са отделили от времето си да обърнат внимание и да прочетат внимателно произведенията на младите творци като мен, ме кара да се чувствам специална. Също така това отношение е и стимул да продължавам да пиша. В есето ми, което е било харесано от журито, споделям за разбитите надежди на децата, лишени от родителска грижа. „Големият въпрос е защо се стига дотук. Защо толкова много майки и бащи зарязват децата си? Какво прави държавата, за да няма безотговорни родители и изоставени пеленачета? Кога мечтите ще спрат да се превръщат в сълзи?"

Анелия е благодарна за личния контакт, който установява с известните личности от журито и го счита за голяма стъпка в израстването ѝ като личност. Съветите, които получава от тях ще помни дълго.

Церемонията по раздаването на наградите за най-добрите есета и разкази в Националния литературен конкурс „Бодлите на таралежите“ се проведе в деня на светлия християнски празник Вяра, Надежда и Любов, на 17 септември, в сградата на фондацията за детско кино и литература „Братя Мормареви“.

Председателят на Фондация „Братя Мормареви“ Кънчо Стойчев изтъкна, че фондацията продължава да смята за свой дълг поощряването на младите български таланти в сферата на писаната словесност.

При награждаването членовете на журито дадоха безценни практически съвети на участниците. Бойко Василев сподели: „Ако тези деца могат от сега да погледнат на писането като отговорност, като труд, като професия, като изпитание, оттук нататък светът е техен. “

Тази година в конкурса се състезаваха над 80 деца.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини