Над 400 чужди туристи живеят близо месец край Змийския град 

Над 400 туристи от повече от 20 държави, между които - Франция, Италия, Русия, Полша, Сърбия, Ирак, Нова Зеландия и др. са на гости в района на село Боян Ботево. Това са хора, които са обединени от идеята за живот близо до природата. Те пребивават в района на местността "Петте чучура" и са избрали мястото така, че да бъдат в близост до мегалитните паметници в района – Орлови скали, Змийския град, Градът на Слънцето над сeло Ангел войвода. Специално за големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, част от тях дойдоха в Боян Ботево за да засвидетелстват своето уважение към местните жители.

Този събор, както те го наричат, не се прави от туристическа агенция или организация. Това просто функционира като контакти между хора, които живеят в различни държави, малко или много обичащи да живеят сред природата и имащи най-различни възгледи. Тук хората са колкото еднакви, толкова и различни.

Идеята за това се заражда в Северна Америка преди доста години във връзка с едно индианско племе. Идеята е хората да живеят в братство, сестринство и равенство помежду си, без различията на религията, на цвета, на държавата и т.н. Един вид те са избрали да бъдат като емблема за всички хора по света. Тук могат да се видят хора от целия свят, с най-различни професии, които имат най-различен начин на живот. Някои от тях живеят в града и работят като учители, доктори – други са постоянно пътуващи и спят там, където ги завари вечерта.

Преди години съборът се е организирал от уста на уста и чрез писма. Откакто има интернет, вече всичко е много по-лесно. Един наш брат Милен, който в момента не е тук но е родом от Димитровград намери мястото, обясняват пребиваващите. Няколко месеца преди самия събор се обикаля и се търси база, която да е далече от населено място и същевременно да е край река или извор за питейна вода. Това са нещата, които са нужни за да може да се направи менфайър – огън. И започват да идват хората, без значение дали са от България или от някъде другаде по света.

В световен мащаб се води едно разделение, като например на българско семейство, израелско семейство, турско семейство, иранско семейство. Реймбол е от нова Луна до нова Луна – един месец. Пикът му е на пълнолуние. След пълнолуние има събор, на който хората решават къде да бъде следващия – Балкански, Европейски, Близкоизточен или какъвто и да е той. И когато се реши да бъде, да кажем в България, няколко месеца преди да започне, хората от българското семейство намират мястото и координират с останалите организацията.

С пълненето на Луната събора се пълни с хора – едни си тръгват, други идват, но повечето идват. Кулминацията е пълнолунието, когато се събират най-много хора и след това малко по малко с изпразването на Луната и събора започва да се изтича. Това е като цяло основната идея.

Идеологията на събора е постоянна веселба. Да се изживява живота така, сякаш всеки ден е празник. Не един или два пъти в годината, както се прави в обществото, защото ти не знаеш утре дали ще си жив. На огъня се правят обед и вечеря, при които хората са заедно в кръг, като на хоро. Пее се и се танцува, после всички заедно благодарят за храната. Има музика, правят се много семинари и уърк шопове, на които хората споделят своя опит, било то за билки, било то за танци, било то за музика. Идеята е споделяне и живот в хармония и толерантност

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини