Професор Николай Овчаров показа най-новите открития от „Града на мъртвите” в Перперикон

Това са фини антични бижута и красиви средновековни накити, които бележат откритията през последните седмици от Археологическа кампания „Перперикон 2017”.

Вижте снимки >>>

Ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров съобщи, че всички тези накити са от 12-14 век.

Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, свързана с Благовещение. Всички фигурки са от бронз, който за разлика от метала, се запазва много добре, обясни проф. Овчаров.

Разкриването на "Градът на мъртвите" /на некропола/ и на големия площад са най-големите археологически открития, направени през този археологически сезон в Перперикон, посочи проф. Николай Овчаров. 

Той обясни, че гробовете в некропола са по християнски обичай - изток/запад, оградени и покрити са с каменни плочи, като почти всички са във вид на саркофази. През миналата година бяха открити около двайсетина гроба около базиликата в Перперикон, а през тази година разкритите гробове са над 130. 

Да бъдат погребани хората в този некропол е било много престижно, каза проф. Овчаров и уточни, че местата в близост до храмовете са били много ценни и са стрували много скъпо. В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора и това се потвърждава от откритите лични накити - пръстени, гривни, обеци, обясни археологът. 

Археологът каза, че гробовете в "Градът на мъртвите" са семейни, като има и два гроба с надгробия, които са с изображения. Намирането на надгробия от този период е рядко, тъй като от тази епоха гробовете са били слабо маркирани на повърхността или изобщо не са били маркирани, обясни проф. Овчаров.

Той съобщи, че през тази година археолозите са открили също на Перперикон ценни монети, керамика и много рядка фигурка на птица, която е била част от брошка. 

За големия площад в Перперикон ще се знае повече след приключването на настоящия археологически сезон след десетина дни. Това е 18-ото поредно лято от мащабното разкриване на Перперикон, каза проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА и "Фокус". 

Над 5 млн. лева от европейски програми са реализирани в Перперикон. За мен той вече има напълно завършен вид, каза още проф. Овчаров.

"Отчитаме все повече посещения. Единствено имаше лек спад при туристите в края на юли - началото на август заради 40-градусовите жеги. Но сега дори и при дъжд хората продължават да идват и за тях „Градът на мъртвите“ представлява интерес“, обясни той. 
 

Дир.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини