Проф.Овчаров призова за твърда позиция срещу мчакедонските фалшификатори на българската история и техните покровители


Археологът проф. Николай Овчаров призова за по-твърди позиции към Северна Македония след така нареченото „кърваво писмо“ на македонски интелектуалци до ЕС след приетата от България декларация.

Това става на фона на започващата среща на лидерите на ЕС в Брюксел, където една от темите и членството на Северна Македония и Албания в ЕС. 

Само преди дни македонските интелектуалци посочиха забележки по приетата от Българския парламент декларация. Те възразяват срещу формулировки, свързани с езика, историческите личности и събития. Настояват също европейските институции да отговорят принципно на открития национален шовинизъм на българския парламент. Николай Овчаров, който е и автор на проучвания върху Средновековието и по-новата история на Вардарска Македония, обясни обаче, че изпратеното писмо може да бъде оборено. За пример той посочи:

„Тези интелектуалци приемат македонската теория за основата на старославянския език. Македонската позиция не е мръднала и на йота. Да не кажа, че се втвърдила. Виждаме и съвсем конкретната атака за признаване на македонско малцинство в България - един от основните въпроси, за които няма как България да отстъпи“.  

Проф. Николай Овчаров препоръчва смесената комисия между България и Северна Македония по историческите въпроси да бъде поставена на по-широка основа и да не се отстъпва от "червените линии", приети от българския парламент.

„Сега, при положение че се отлага поканата… вече може пак да се поговори, вече и от други позиции. Моята препоръка е да бъде по-твърда българската позиция, да не се отстъпва така лесно и да не се радват толкова на тези дребни победи, защото както виждаме, много бързо могат да се отрекат. Време е да започнат да излизат някакви документи, под които има подпис и зад които стои правителството на Македония“.

Овчаров е убеден, че работата на комисията между Скопие и София не трябва е само за тупане на топката до приемането на Скопие в ЕС. Официалната позиция на България е, че на заседанието на лидерите на ЕС тези дни страната ни ще подкрепи интеграцията на Северна Македония, но с условия за решаване на спорните проблеми по история, промяна на учебниците, реабилитация на всички репресирани заради изразено българско самосъзнание, осветляване на сътрудниците от Северна Македония на службите за сигурност на бивша Югославия. Франция засега е против членството на Северна Македония. А Дания и Холандия и Франция са срещу започване на присъединителни преговори с Албания. Общият мотив срещу страните–кандидатки е, че те не са готови с реформите.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза от Брюксел обаче, че провал на преговорите означава падане на правителството и призова европейските държави да бъдат „герои, а не пречка“.

БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини