11 изненадващи факта за човешкото тяло

Представяме ви 11 изненадващи факта за човешкото тяло.

1. Стотици гени се събуждат за живот след смъртта ви, и продължават да функционират близо 4 дни. След необяснимия случай през март, при който бе регистрирана мозъчна активност 10 минути след обявяване на смъртта започнахме да осъзнаваме, че смъртта, такава каквато я познаваме, проявява някои странни признаци на живот.

2. Черният дроб нараства почти наполовина в началото на деня. Ново изследване сочи, че черният дроб има капацитета да нарасне с близо 50% през деня и да възстанови първоначалния си размер отново през нощта. Това е единствения орган, проявяващ подобно поведение.

3. Основната причина за екземата най-после бе идентифицирана. Учените проследиха серия протеини и молекули, водещи до неприятния кожен проблем. Стана ясно, че протеинът филагрин не е единствения виновник, както смятахме първоначално.

4. Оказа се, че грешим – тестисите все пак са свързани с имунната система. Изследователи откриха “малка вратичка”, позволяваща на тестисите да изпращат еднопосочни сигнали до имунната система. Това обяснява защо някои мъже страдат от безплодие и защо определени ваксини против рак са неефективни.

5. Причините за косопада и побеляването на косата са свързани. За пръв път учените идентифицираха отговорните за проблема клетки.

6. Изследователи откриха чисто нов човешки орган – мезентериума. Той се е криел в храносмилателната ни система през цялото време. Това обаче е половината от историята, защото все още не сме сигурни каква функция изпълнява.

7. Учените откриха и изненадваща нова функция на белите дробове. Тези органи са отговорни не само за дишането – те играят ключова роля и в производството на кръв. Способни са да произведат над 10 милиона тромбоцити на час. Количеството се равнява на тромбоцитите циркулиращи в кръвта ни във всеки един момент.

8. Оказва се, че апендиксът в крайна сметка не е безполезен вторичен продукт на еволюцията. За разлика от мъдреците, апендиксът изпълнява важна биологична функция, от която видът ни все още не е готов да се откаже.

9. Мозъкът буквално започва да се самоизяжда, когато не почива достатъчно. Хроничното недоспиване стартира процес на прочистване, който обикновено се задейства когато спим. При него мозъкът изчиства голямо количество неврони и синаптични връзки.

10. Невролозите откриха неподозирана роля на малкия мозък. Дълго време се смяташе, че малкият мозък функционира основно извън сферата на съзнанието, координирайки основни физически дейности като стоене и дишане. Оказва се обаче, че той всъщност играе ключова роля във формирането на човешкото поведение.

11. Чревните бактерии ни влиият по начин, който никога не сме си представяли. Ново изследване разкрива, че невродегенеративни заболявания като Паркинсон се зараждат не в мозъка, а в червата. Появяват се все повече доказателства, че човешкият микробиом е отговорен за синдрома на хроничната умора. Чревните бактерии контролират апетита ни, променят структурата на мозъка и водят до появата на мозъчни лезии, които биха могли да причинят инсулт.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини