Саудитска Арабия разследва момиче, облякло къса пола

Религиозната полиция в Саудитска Арабия разследва момиче, разходило се на публично място по къса пола и тениска, откриваща ръцете ѝ и с дължина малко над кръста. Девойката публикува видеото в Туитър и предизвика крайни реакции - от ярост и призиви за арест до одобрение за смелостта ѝ.

Ако това беше красота на чужденка, очарованието на талията и очите ѝ нямаше да предизвика последствия, но понеже е саудитска красота, изисква съд, пише тя.

Младата жена - модел на име Кулад, споделя в социалната мрежа клипа, на който се вижда как тя върви край стените на историческа крепост. Тя е облечена като туристка - пола, тениска, слънчеви очила. Това нарушава строгия дрескод за жените в мюсюлманската държава. Мюсюлманките там трябва да носят широки роби, наречени "абая", на публично място, и забрадки. Забранено им е да шофират и са отделени от мъжете, с които нямат роднинска връзка.

Районът е Наджд - един от най-консервативните в Саудитска Арабия, родното място на уахабизма. 

Под видеото се изсипаха огнени коментари, искащи мъст, а писателят и философ Ваел ал-Джасим написа, че е бил "шокиран да прочете тези гневни, плашещи туитове".

"Помислих си, че е бомбардирала или убила някого. Оказа се, че става въпрос за полата ѝ, която не харесват. Чудя се как "Вижън 2030" може да оцелее, ако тя бъде арестувана", добавя той, имайки предвид програмата за реформа, обявена миналата година от 31-годишния коронован принц Мохамед бин Салман.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини