Австралия затяга сигурността с ново суперминистерство

Изображение 1 от 2

    Австралия ще създаде ново суперминистерство, под чието ръководство ще бъдат всички служби за вътрешна сигурност, обяви министър-председателят Малкълм Търнбул, цитиран от световните агенции.

    Новото министерство на вътрешните работи ще управлява службата за вътрешно разузнаване, федералната и граничната полиция, финансовото разузнаване, имиграционната служба и други ведомства от областта на сигурността.

    Търнбул каза, че това е най-значимата реформа в структурата на вътрешната сигурност и националното разузнаване в Австралия от над 40 години.

    Ние имаме нужда от тези реформи не защото системата е повредена, а защото нашата среда в областта на сигурността се развива бързо. Когато става дума за сигурността на страната ни, трябва да изпреварваме заплахите срещу нас, заяви австралийският премиер пред репортери в столицата Канбера.

    По думите му новото суперминистерство ще прилича на британското министерство на вътрешните работи, следвайки модел, при който службите за сигурност и граничните служби са поставени под общо ръководство.

    Според австралийския премиер централизираният модел ще осигури по-голяма координация между националните служби за сигурност.

    Новото министерство ще бъде оглавено от министъра на имиграцията и защитата на границите Питър Дътън.

    Източник: fakti.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини