160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митничари

Над 159 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митнически служители при два отделни случая вчера, които бяха представени на пресконференция с участието на директора на Агенция „Митници" Георги Костов и административния ръководител на Апелативна прокуратура - София Албена Вутова.

160 килограма коноп са задържани на "Дунав мост" 2. "Спрян за проверка е товарен автомобил, собственост на транспортна фирма от Сандански с двама шофьори, единият от които управител на фирмата. Извършена е щателна митническа проверка“, каза на брифинг ръководителят на Апелативна прокуратура – София Албена Вутова, която изнесе подробности за контрабанда на наркотици.

На митническия служител му направило впечатление поведението на един от шофьорите, който бил видимо притеснен.

"В левия резервоар са открити 172 пакети вещество, което е регирало на коноп. Бруто тегло – 160 килограма. Образувано е досъдебно производство. Двамата шофьори са привлечени в качеството и си на обвиняеми. Предвижда се наказание от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 до 200 хиляди лева. Наркотикът е отнет в полза на държавата, както и превозното средство", каза Вутова.

По думите ѝ автомобилът е пренасял стоманени плоскости в рамките на страни от ЕС. "Двамата шофьори се признават за виновни, познават се от години и са работили като шофьори в други транспортни фирми. Казват, че са знаели, че в автомобила се намира наркотично вещество“, съобщи тя.

"Тази акция е реализирана изцяло от митническите служители, без да има сигнал", допълни Георги Костов, директор на Агенция "Митници". Колегите са подходили изключително професионално. Става дума за марихуана, която е с много високо качество, каза още той. 

Има и втори случай, при който са задържани 4,6 килограма кокаин на ГКПП "Калотина". Наркотикът е открит в колата на холандец, пътувал  за Турция със съпругата си и трите им малолетни деца.

"При проверката е отворен предният капак на автомобила, открита е кухина, което е наложило извършването на щателна проверка. В нея са открити 4 пакета прахообразно вещество, реагирало на кокаин с тегло 4,656 кг. Образувано е досъдебно производство. Холандският гражданин е привлечен в качеството си на обвиняем“, допълни тя.

По думите ѝ е поискана постоянна мярка "задържане под стража“ за обвиняемия. "Жената и децата се намират на територията на страната, срещу тях няма повдигнати обвинения“, съобщи Вутова.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини