Американски сенатори обвиниха Кремъл за пуча в Черна гора и за злонамерена намеса в Европа

Комисията по въоръжените сили в американския сенат обвини Кремъл в опит за организиране на държавен преврат в Черна гора през 2016 г., предадоха информационните агенции.

Според информация на "Foreign Policy", на специално заседание на комисията, посветено на събитията в Черна гора вицепрезидентът на Атлантическия съвет на САЩ Деймън Уилсън е заявил, че организирането на преврат в Черна гора е било руският план Б за осуетяване на присъединяването на страната към НАТО. 
След като другите средства - агитацията срещу алианса, влиянието на сръбската православна църква, пропагандната кампания в медиите и социалните мрежи, не са помогнали на Кремъл да постигне желания резултат на изборите в балканската страна, е направен опит за насилствено дирижиране на властта.

В тази връзка Уилсън предлага да се усъвършенства американската стратегия по отношение на Русия, в която икономическите санкции да бъдат само един от нейните инструменти.

Москва води "война в сянка", чиято главна цел е да дестабилизира западния свят и да си върне ролята на втори властови полюс в световната политика, противостоящ на САЩ, заяви пред комисията експертът от

Центъра за анализ на европейската политика Януш Бугайски.

"Европа е основно поле на тази битка за влияние, в която Москва не зачита независимостта или целостта на нито една от държавите, попадащи в полезрението й." - коментира експертът.

По думите му, Кремъл гледа на Балканите като на уязвима за руското влияние част от Европа.

Припомняме, на 5 юни 2017 г. Черна гора стана 29-ият член на НАТО. Решението за влизане в алианса беше взето през април от парламента на страната.

През есента на 2016 г. черногорската прокуратура обяви, че е предотвратен опит за държавен преврат в страната и покушение срещу тогавашния премиер Мило Джуканович. По данни на правоохранителните органи, наред със сръбските националисти в групата заговорници е имало и двама руски агенти. Москва отрече участието си в пуча.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини