Войната като покръстването, Путин като Александър Невски: Кремъл има нови насоки за медиите

Паралели между войната в Украйна, покръстването на русите и битка от 13 в. са част от новите препоръки на Кремъл към държавните медии и подкрепящите властта в начинанието ѝ (т.е. мнозинството издания).

Това разказва базираното в Рига електронно издание "Медуза" на базата на препоръките, подготвени от администрацията на президента Владимир Путин. "Медуза" от години разполага със събеседници в администрацията, въпреки че сайтът миналата пролет бе обявен за "чуждестранен агент".

Отвъд обичайните обвинения към "колективния Запад", довел до войната в Украйна с продължаващи близо десетилетия нападения в Русия за разкъсването ѝ и овладяването на ресурсите ѝ, се получават и други указания.

Елементи от тях, според изданието, могат да се открият и във вече публикувани материали, например на "Газета.ру" ("Покръстването на русите и спецоперацията в Украйна: какво е общото?") с направо копирани пасажи, или на проправителствените "ФедералПрес" и "Регнум".

Според източници Кремъл търси "модели", за да обясни на руснаците причините и целите, а препратките към историята може да се появят и за други събития. Текстът е подготвен в началото на юли, месеца, в който се отбелязва традационно годишнината от Невската битка през 1240 г.

Покръстването като "спецоперация"

Наричаната от Русия "спецоперация" война в Украйна силно разчита на покръстването на русите - християнизация, най-често свързвана с решението на управляващия Киевска Рус княз Владимир Велики (980-1015 г.) да приеме християнството заедно със семейството си.

Войната се оказва като борбата с безбожниците. "Покръстването става основната за укрепването и единството на руската държава за стотици години напред", се казва в текста според "Медуза". "Православната вяра учи на състрадание, любов към ближния, търпимост към другия", ценности, залегнали в основата на руската цивилизация и "позволили Русия да обедини стотици народи". Днес представители на всички народи в Русия "отново се сплотика в противопоставянето си на безбожниците и защитата на традиционните цоннисти и правата на децата им да живеят в съответствие с тях".

Нещо повече, подобно на покръстването за Киевска Рус, войната укрепват "държавните основи" на Русия благодарение на "сплотяването на обществото около армията" и "стратегическия курс на президента". Русия отново станала "способна да изпълнява мисията си - да защитава угнетените".

Обратно, уверен в собствената си изключителност и "непълноцеността" на православните, "колективният Запад" носел отговорност за войната, като давал оръжие. Векове наред работел за "сдържане, отслабване, разчленяване и пълно унищожение" на Русия.

"Борба с безбожници"

Освен това "насилниците, разбойниците и убийците", които "в нищо не вярваха", смятайки, че това ги освобождава от "моралните им задължения", са "безбожниците", борбата с които е основна цел на "спецоперацията".

И украинските военни могат да бъдат определяни по този начин: те "принасят жертви" и "извършват ритуални убийства", жени и деца стават "жив щит".

За "укронацистите" моралът не съществувал: "не разсъждават в такива категории и са истински безбожници"; много от тях, според документа, са "открити сатанисти" и последователи на "човеконенавистни култове" (текстове с такъв уклон вече има).

Путин и Александър Невски

В текста се обсъжда и Невската битка, в която русите (Новгородската република) отблъскват шведите при опита им да овладеят устието на Нева. Предмет на дебат е колко значими са или не са последиците, но в руската историография те е натоварена със силна символика.

И тогава Русия се изправила пред някое от проявленията на т. нар. колективен Запад - в лицето на шведите, тевтонците, полско-литовската държава, Наполеон, Третият райх и НАТО, пише "Медуза". И тогава "западът" се опитвал да настрои "народите, живеещи близо до границата" на Русия, против нея. Атаките на Запада обаче завършвали еднакво: със сплотяване на обществото около нациеоналния лидер и "отпор" за "нашествениците" с демонстрация на "мъжество и героизъм на бойното поле". Това се наблюдавало както в Невската битка, така и след началото на войната.

"Силата е в истината!" е озаглавена една от главите в документа (фраза, приписвана на Александър Невски); за руските воини истината била да защитават дома си, а и в "спецоперацията" участващите са уверени в пратота си. Някога на Запада били нужни хората в нападаните земи, днес - полезните изкопаеми заради потреблението в тези държави.

Ръководството на Русия и "лично Владимир Путин" обаче не допуснал нападението на Русия, за да "се избегне повторението на 22 юни 1941 г. с нахлуването на нацистките войски на територията на Русия".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини