Опасни химически съединения дори и в дрехите

Случвало ли ви се е да обръщате специално внимание на материите, от които са изработени дрехите? Може би вече имате горчивия опит с неприятен кожен обрив след обличане на нова дреха. Разбира се, бебетата и малките деца със своята деликатна кожа са особено чувствителни, но за съжаление некачествено третираните с различни химически съединения дрехи крият рискове и за възрастните.

Не малка част от дрехите са ушити от потенциално предизвикващи алергия материи като латекс, ликра или спандекс. Освен това по време на производствения процес могат да са замърсени с различни химикали, които водят до различни заболявания. Например облеклото от микрофибър отделя при пране малки власинки, които попадат във водата и замърсяват околната среда.

През септември 2016 година самолетният превозвач American Airlines пусна в обръщение нови униформи за своите над 70 000 служители. Скоро след това 100 пилота и 3000 стюарда се оплакали, че дрехите им причиняват редица болестни симптоми като кожни обриви, сърбеж, подуване на очите и общо неразположение. Фирмата, която е ушила униформите, е извършила редица тестове, които не открили нищо подозрително. На служителите била дадена алтернатива – да носят старите си униформи.

С какви видове химикали се обработват дрехите?

Едни от най-дразнещите са агресивните оцветители - азо-анилиновите багрила. Те могат да доведат до различни кожни реакции – от леки до тежки. При контакт на тъканта с кожата (това се случва най-често в областта на кръста, врата, подмишниците и бедрата) може да има обширни зони на зачервяване, сърбеж и изсушаване на кожата. Багрилата могат да бъдат изпрани след няколко пранета, но дотогава ще продължават да причиняват неприятни симптоми.

Формалдехидните смоли се използват, за да загладят структурата на тъканта и тя да не прави много гънки на свивките. Освен че е доказан канцероген, формалдехидът може да предизвика упорит кожен обрив. Често се среща в изкуствено боядисани дрехи, както и в дрехи с щампи. Можете да перете дрехите си и да измивате токсичните вещества, но те попадат в канализацията, а после техни следи са установени в рибата и дивата природа.

Глифоза́тът (или глифосат, N-(фосфонометил)-глицин, C3H8NO5P e неселективен системен хербицид, един от най-често използваните. Заема първо място в света по производство. Може да се намери под търговското име Roundup, Glifor и др. Използван е при отглеждането на памук и така стига до памучните тъкани. През март 2015 година Международната агенция за изучаване на рака към Световната здравна организация публикува данни, според които глифозатът е възможен канцероген за човека. Освен това е в състояние да предизвиква хромозомни мутации в човешките клетки и промени в ДНК. По-късно е направен опит тези резултати да бъдат оборени. В САЩ са подадени искове от хора, които смятат, че са се разболели след контакт с глифозат. 

Хлорното избелване се използва за премахване на петна. То може да причини астма и респираторни проблеми. Среща се при преработка на памучните влакна, включително и денима. Снежнобелите памучни тениски може би сияят така след подобна обработка.

Хлорното избелване, използвано за избелване и премахване на петна, може да причини астма и респираторни проблеми и се среща при преработката на влакна / памука, включително в деним.

Разтворителите, които се използват за печатане на различни щампи, могат да отделят с течение на времето микрогазове, които могат да доведат до проблеми с черния дроб, както и репродуктивни проблеми.

Флуоровъглероди, понякога наричани перфлуоровъглеводороди или PFC, се използват в униформите и връхни дрехи, които да са водоустойчиви и за да не се цапат лесно. Водоотблъскващият агент DWR се използва при якета, панталони, спални чували и палатки. Много производители на облекла като Adidas, H&M и др., са обещали да не използват вредните вещества. Но други отлагат това, тъй като настоящите алтернативи не са толкова ефективни. Според тях удобството клиентите им да са сухи и на топло си заслужават риска. От друга страна, тези съединения се натрупват в тялото и са канцерогенни и са токсични за околната среда.

Бромираните забавители на горенето се използват за спиране на дрехите от изгаряне. Съдържат се също във възглавници, килими, матраци, електроника. Натрупването им води до безплодие, забавяне на неврологичното развитие, поведенчески проблеми при деца и пр. Те са идентифицирани в една от 17 високо приоритетни химични групи, които трябва да се избягват, за да се намали риска от рак на гърдата. Вредни са и за домашните любимци и дивата природа.

Амонякът се използва за осигуряване на устойчивост на свиване. Намира се в естествените тъкани. Може да се вдиша и да причини изгаряне на носа и гърлото. Дразни очите.

Тежки метали като олово, кадмий, хром и др. могат да се намерят в готовите дрехи. Достигат там след отпечатване на щампи или цялостно боядисване на материята.

В световен мащаб големите компании започват да наблягат на информираността на населението. Често дрехи, които са евтини, са изработени с помощта на химически обезцветители на петната и различни „подобрители“.

Знаете ли, че за производството на един чифт дънки са нужни около 20 000 литра вода?

Това включва водата, необходима за поливането на памука и за различните обработващи процеси. Памучните култури използват 24% от всички инсектициди и 11% от всички пестициди в световен мащаб, а 25% от произвежданите в света химикали се използват в текстила.

Без съмнение за това е отговорно и съвременното консуматорско общество, което държи да купува, за да доказва възможностите си. Една стара дреха може да е красива и стойностна. Като стар филм. Или като добре отлежало вино. Оставяме сравненията на вас, но не винаги новото е най-качествено и най-здравословно.

Източник: http://offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини