Пловдивският митрополит освети храм край Добромирци

Изображение 1 от 2

    Митрополит Николай в съслужение със свещеници от Пловдивска епархия отслужиха тържествен водосвет на разкритата средновековна църква край с. Добромирци, община Кирково.

    Присъстваха трима областни управители, на Пловдив Здравко Димитров, на Кърджали Никола Чанев и на Смолян Недялко Славов. Бяха дошли хора от района и Кърджали, също и златоградчани, финансирали разкопките, начело със собственика на Етнографския ареален комплекс Александър Митушев.

    Предполага се, че това е място, на което за последно е служил великият български патриарх Евтимий. Средновековната църква беше разкрита при разкопки от проф. Николай Овчаров преди месец. Открит беше и християнски некропол. Идеята е храмът да бъде възстановен и той да се превърне в място за поклонение.

    Митрополит Николай остана силно впечатлен от видяното и не скри  вълнението си. Той  изслуша внимателно обясненията на проф. Николай  Овчаров, ръководител на проучванията.

    „Тук векове наред епископи са извършвали благодатна богослужба и в тежки времена за нашия народ са отправяли молитва за божия закрила.Затова днес подобава, идвайки на това свято място, с молитва да си спомним за ктиторите на древния храм, които са го построили и за епископа, който го е осветил. Да благодарим на Бога, че този храм, макар и затрупан от изпитанията в живота на нашия народ, не е погребан завинаги. Днес той възкръсва отново след няколко столетия, което е и знак за възкресението на България”, каза Дядо Владика.  

    Митрополит Николай благодари на проф. Овчаров и неговия екип за труда, който полагат не само за този храм,  но и за други храмове в диоцеза  на Пловдивската епархия и на Българската православна църква, които възкръсват за нов духовен живот.

    Пловдивският митрополит благодари и  на българската държавност в лицето на тримата областни управители и на премиера за съпричастието към делото на църквата.По думите му това благодатно единство, което се осъществява, е за полза на българския народ.

    Източник: http://www.kmeta.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини