Каракачанов: Да не се предрешава казуса с военния изтребител

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов трябва да се изчака окончателният доклад на парламентарна комисия за избор на нов тип боен самолет.

Това съобщи БТА.

Временната комисия заседава вчера за първи път. На въпрос дали е разбран правилно, че докато временната комисия не се произнесе по въпроса за изтребителите, няма да има преговори с шведите, Каракачанов отговори утвърдително пред журналисти, като попита защо трябва да има само с шведите и защо се предрешава въпросът. 

Ако вземем решението на служебното правителство, там се говори за двама от участниците, тоест не може да има преговори само с един, каза министърът. Но комисията може да излезе с предложение, парламентът да ни задължи с решение, така че според мен е по-правилно да се изчака окончателният доклад на комисията и, ако нямат препоръки, работим по проекта, който съм внесъл в Министерския съвет, каза министърът. 

Красимир Каракачанов отговори днес на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия. МО внесе предложение в Министерския съвет, което включва разглеждане и на третия проект - за бронираната машина за Сухопътните войски, посочи Каракачанов пред депутатите. 

Министърът припомни и позицията, че модернизацията трябва да върви и в трите вида въоръжени сили. От МС предложението трябва да дойде в парламента. Каракачанов смята, че след работата на временната комисия за процедурата по избор на нов тип боен самолет трябва да се пристъпи към разглеждане на предложеното от военното ведомство, което да мине през комисията по отбрана и да се работи. 

Той посочи, че по проекта за бронираната машина в Щаба на отбраната и в Сухопътните войски се работи. В момента, в който имаме "зелена светлина" от парламента, разговорите ще започнат, каза министърът. Каракачанов увери членовете на комисията по отбрана, че проблемът със заплащането на военнослужещите остава приоритетен за военното ведомство, защото до голяма степен мотивира хората, въпреки че в срещи военнослужещите поставяли други проблеми, а не въпроса за увеличение на заплатите.

Министърът информира депутатите във връзка с инцидента с вертолета "Пантер" на 9 юни, че разследващата комисия е изготвила доклад, който е предоставен на командира на ВМС за становище, след което трябва да бъде утвърден от министъра.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини