Министър: Болнични шефове ощетявали със скъпи лекарства

Директори на болници са ощетявали лечебните заведения, които ръководят, с хиляди левове, тъй като са купували лекарства на цени над допустимите.
Това каза министърът на здравеопазването Николай Петров по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от БТА. Той посочи, че сумите, с които са били ощетени различните болници, са от 90 хил. лв. до 600-700 хил. лв. 

Тези директори ще бъдат санкционирани, увери министърът. 

В отговор на въпрос за недофинансирането на клиничните пътеки, Николай Петров отговори, че има потенциал за промяна в цените на клиничните пътеки, както и за извеждане на още дейности от болничната в извънболничната помощ. 

По думите на здравния министър има болници, които трябва да бъдат подложени на индивидуален мониторинг и за тях трябват оздравителни програми и индивидуален подход.

Ще наложим правила за формиране на работната заплата, правила за стопански разходи, за лекарства, за медицински изделия. Свободията свърши, беше категоричен министър Петров.

Вече Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще организира търга за лекарства за онкологично лечение, обявиха преди дни от НЗОК. Досега това го правеха болниците.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини