Екстремната жега взе човешки жертви у нас

От 08.00 часа досега в Центъра за спешна медицинска помощ-София са постъпили 179 сигнала. 5-ма души са починали.

Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на Центъра за спешна медицинска помощ  - София във връзка с летните горещини. 

18 души са колабирали вследствие на високите температури, сред които има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни. 

Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми. 

Сред най-фрапиращите случаи е 75-годишен мъж, който решил да тича в парка. Той е починал на място. 

От спешния център съветват хората със здравословни проблеми да избягват излизания навън по време на горещините, да пият много течности, да ядат по-лека храна и да избягват консумацията на алкохол. 

Днес ще бъде пикът на горещата вълна, обхванала България и голяма част от Балканите. 

В Северна България ще бъде най-горещо, като там почти навсякъде температурите ще бъдат между 42 и 44 градуса.

Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури е обявен в 17 области на страната за 1 юли, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. 

Ще бъде много горещо с максимални температури 41°-44°C. При екстремно високи температури на гражданите се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите.

Може да се очакват повреди в инфраструктурата. 

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури. 

В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°- 41°C. По морския бряг - 32°- 35°C. 

При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини