Демарш на посланици взел ”главата” на Боршош

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош е бил принуден да подаде оставка след демарш на еворопосланици пред правителството.

Това съобщи "Епицентър.бг", позовавайки се на дипломатически източници.

Посланици на страни-членки на ЕС са изразили пред българските власти притесненията си около мегакорупционния скандал, с който се свързва основното място за провеждане на събитията от нашето европредседателство. Няколко европейски министър-председатели по дипломатичен път са подсказали, че няма да дойдат на заседания в сграда, която се свързва с корупция. Това би уронило престижа им, подчертали те. 

Дипломати в България елегантно попитали представители на правителството дали не е по-добре основното място за евросрещите у нас да стане резиденция „Бояна“ или друга сграда, която да не носи такова петно, каквото вече има НДК. 

Това е накарало министър-председателят Бойко Борисов в рамките на 24 часа отново да промени решението си и вчера след обяд да накара Боршош да си подаде оставката. 

В рамките на дни шефът на НДК бе уволнен от министър Лиляна Павлова с тежки обвинения, след това възстановен от Борисов на поста и накрая принуден от премиера да се оттегли. 

Еврокомисията е предложила 1500 от срещите, вместо в София, да се проведат в Брюксел и Страсбург. За НДК се предвиждат 800 събития, но не се знае колко от тях ще останат. 

В Министерството на културата, под чиято шапка вече е НДК, са притеснени, че влизат в обект, който фактически е една финансова дупка, който няма насрещни планове за ремонт, няма оторизирани идейни проекти, няма съгласуваност с авторските екипи. Министърът на културата Боил Банов е бил принуден да поеме „горещия картоф“, без да има необходимия кадрови и експертен ресурс да управлява в тази ситуация толкова тежък ремонтно-строителен обект.

Строителният експерт Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК, съобщи днес министърът на културата Боил Банов, след като Мирослав Боршош обяви, че все пак се оттегля.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини