Стотици на "Орфей и Евридика" в подножието на древния Перперикон

Изображение 1 от 3

    За първи път в подножието на Перперикон зрителите на Международния фестивал на изкуствата имаха възможност да видят танцовия шоу- спектакъл „Орфей и Евридика“. Представлението се състоя навръх Еньовден под Върха на духовете, както местните наричат Скалния град на траките. Авторите на уникалния спектакъл пресъздадоха  познатият мит за любовта на Орфей и Евридика, но по нетрадиционен и иновативен начин. Музиката се изпълняваше на живо от ренесансов хор и оркестър. Някои зрители определиха видяното като опера под звездите. „Много съм впечатлен Това е спектакъл, близък до съвременната сетивност.Той провокира въображението и чувствата на зрителите с помощта на 3D мултимедийни технологи”, споделиха млади хора  от София, специално дошли за празника в Родопите.

     Спектакълът е базиран на първото оперно произведение в света „La favola d'Orfeo“ на Клаудио Монтеверди.Но освен музикалния текст на операта бяха включени и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика. А когато Орфей слиза в подземното царство, за да търси Евридика, на сцената зазвуча музика в „твърдите“ стилове – рок, метъл, хип-хоп, изпълнена от Gost Warfare – метъл група от студенти и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

    „Спектакълът е празник за всички  човешки сетива с музика,  изпълнявана на живо във всички жанрове от древността до наши дни”,    коментира директорът на арт феста Петър Савчов.По думите му  подготовката е продължи цели четири години.„Бих казал без капка скромност, че досега не е представян такъв културен продукт в световен мащаб”, подчерта Савчов.

    Артистите и музикантите в спектакъла „Орфей и Евридика” бяха от няколко европейски страни. Партиите на Орфей изпълни Владимир Попов,   а на Евридика - Венера Мелеки от Кипър. В оркестъра под диригентството на Йосиф Герджиков участваха музиканти от Софийска филхармония  и солисти на БНР. Балетът бе от студенти от класовете на проф. д-р Ал. Илиев в НАТФИЗ и ПУ„Паисий Хилендарски”.

    "Рових се доста в митологията, но сценарият на „Орфей и Евридика” стана общ, наложи се да го пренаписваме пет пъти. Работихме заедно с   проф.Александър Илиев и Йосиф Герджиков”, сподели Румяна Бъчварова, постановчик и автор на костюмите. Тя съобщи, че спектакълът има вече покана да бъде представен през септември в Античния театър в Пловдив.

    В тазгодишното 17- то издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон“ участваха над 65 артисти от България, Италия Кипър, Франция, Холандия.Арт фестът премина под надслова "Античност".Студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" - актьорско майсторство представиха на сцената на Дома на културата в Кърджали "Фортуна десперата" по Сенека.

     В галерия „Станка Димитрова” почитателите на изящната словесност  присъстваха на два музикално - поетични спектакъла на древноегипетска и ирландска поезия в съпровод на ирландска лира, Розалинд и португалска поезия, изпълнена с акомпанимент на хърди –гърди , средновековен музикален инструмент подобен на латерна.За ней – малките зрители в Градската градина в града край Арда бе игран детският спектакъл „Джуджето Дългоноско”.

    Източник: http://www.kmeta.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини