Учениците в Забърдо ще въртят педалите на два уникални велочина

Изображение 1 от 6

    Училището в Забърдо се обзавежда с два уникални велочина. Новите приспособления се внедряват за първи път в България. Идеята е на кмета Валентин Черпоков, който така иска да пребори агресията в училище и затлъстяването, което все по-често се среща при децата.

    Велочиновете са изработени специално, като дизайнерката им Йорданка Костова се е постарала да спази всички кметски изисквания. Тя обясни, че седалката е поставена против изкривявавне на гръбнака, механизмът е безшумен и като цяло те подобряват качеството на образованието и намаляват агресията между децата, защото въртейки педалите те изразходват излишната си енергия. За сега са произведени само две бройки от велочиновете и те бяха демонстрирани в двора на училището в Забърдо. А децата с нетърпение чакаха да завъртят педалите. Споделиха, че е много забавно. А дошлите при баба и дядо на село градски деца дори пожелаха да се преместят в забърдовското школо, защото само то е обзаведено с такива чинове.
    "Надяваме се тази иновативна технология да бъде внедрена въобще в училищата и така да помогнем за преодоляване на агресията", сподели директорката на ОУ "Бачо Киро" в Забърдо Величка Йорданова. Авторът на идеята пък гледа още по-надалеч. "Искаме нашето малко родопско селце да даде нещо на Европа, искаме това да се въведе не само в България, но и в цяла Европа ако може", заяви Валентин Черпоков.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини