Падна защитата на Жан-Мари Льо Пен, застрашена е и Марин

Европейският парламент отне днес имунитета на двама депутати от френския крайнодесен Национален фронт (НФ), единият от които е Жан-Мари Льо Пен.

Стъпката е предприета по искане на правосъдието във Франция, уточни Франс прес, цитирана от БТА.

88-годишният Жан-Мари Льо Пен, почетен председател на НФ, чийто лидер е дъщеря му Марин Льо Пен, ще бъде разследван за изявление от 2009 година.

"90 процента от произшествията са предизвикани или от имигрант, или от човек с имигрантски произход", е заявил тогава политикът, неведнъж съден във Франция за скандални изявления и действия.

Сега разследването е за "публично оклеветяване с расистки характер".

Същото подозрение тегне и над лишената от имунитет евродепутатка от НФ Милен Трошински. Тя е следствена и за подбуждане към омраза и насилие.

Поводът е, че през 2015 г. Трошински разпространила в Туитър снимка на изцяло забулени жени пред каса за изплащане на социални помощи, но снимката се оказала фотомонтаж.

Застрашена е и Марин льо Пен

Днес Европарламентът ще обсъжда друго искане за отнемане на депутатски имунитет - на Марин Льо Пен, обвинена в клевета от десния кмет на Ница Кристиан Естрози.

Тя заявила през май 2015 г., че той финансира Съюза на ислямските организации във Франция.

Този съюз е свързан с "Мюсюлманските братя", обединява 250 асоциации и отстоява консервативен ислям.

През април френското правосъдие освен това поиска да бъде отнет имунитетът на госпожа Льо Пен по следствие за фиктивно наемане на работа на сътрудници на евродепутатите от НФ, припомня АФП.

Коментари в сайта

Последни новини