Ангелкова обеща защита от недобросъвестни туроператори

Няма риск за потребителите, които са закупили туристически пакети, тъй като има застраховка на туроператора. Това уверение даде пред журналисти министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по казуса с фалиралата "Алфатур".

Припомняме, че туроператорът обяви фалит заради революциите в Тунис и Египет и бомбените атентати в Турция. Заради сътресенията в споменатите страни "Алфатур" загуби основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнеса на компанията. Навлизането на нискотарифните компании също довело до срив на продажбите.

Хората ще могат да получат парите си. Ако желаят има и вариант да реализират екскурзиите си чрез други туроператори, с които "Алфатур" е работила. Най-голямата трудност обаче щяла да бъде при контрагентите и хотелиерите, смята Ангелкова. Причината е, че там няма застраховка.

Николина Ангелкова увери, че туристите, които в момента са в чужбина, ще могат да се върнат безпроблемно.

Освен това, на законодателно ниво Ангелкова коментира, че в промените на Закона за туризма се предвиждат два варианта, а именно за клиентска сметка или гаранционен фонд за потребителите.

Тя изрази надежда, че промените на закона ще станат факт следващата година. Чрез тях министърката смята, че ще могат да отсеят и недобросъвестните от добросъвестните туроператори.

В момента има над 3500 туроператори и турагенции, което според Николина Ангелкова е доста голям брой.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини