Дончев: Мястото на България е в ядрото на ЕС

България сама решава дали да е в ядрото или периферията на ЕС. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев пред БНТ.

От петте сценария за бъдещето на ЕС от Бялата книга на Юнкер се отличават 3 степени на интеграция, като базирането на дадена държава в определена скорост или степен на интеграция зависи от самата държава, обясни Дончев.

"България иска да е в ядрото. Бидейки в географската периферия на ЕС, не можем да си позволим да останем и в политическата периферия", допълни Дончев.

Относно срещата на премиера Борисов с канцлера на Германия Ангела Меркел и новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон Дончев посочи, че в Европа вече гледат на страната ни като първостепенен партньор. Той обясни, че на срещите преди 3 години основната тема е била какво се случва в България и какви реформи се провеждат. Сега нещата били по по-различен начин - на същите срещи се обсъждат проблемите около страната ни. От това Дончев заключи, че могат да се изведат два извода - първо, че в световен мащаб прочитат много сложни процеси и второ - че България вече е стъпила стабилно на мястото си и върви в правилната посока.

Главната тема и на двете срещи на премиера е била позицията на България и нейното място в ЕС. Дончев отново обясни, че с оглед на динамиката на процесите, протичащи в Европа, страната ни трябва на първо място трябва да се стреми към позициониране в политическото ядро на ЕС. "С България ще се работи много", допълни вицепремиерът.

Относно перспективата на България за влизане в Еврозоната и Шенгенското пространство, Дончев поясни, че разговорите по тези въпроси по принцип протичат в 2 части. Първата част обхваща техническите изисквания, които до голяма степен България покрива. "Но горчивия опит от Шенген ни учи, че това е политически процес", допълни Дончев и добави, че страната ни трябва да търси правилните политически аргументи, за да може присъединяването ни към Еврозоната и Шенген да станат възможно най-скоро. По думите на вицепремиера точно това ще постави страната ни в политическото ядро и в високите скорости на интеграция, но не се ангажира със срокове.

По темата за Западните Балкани Дончев посочи, че Европа задължително трябва да намери ясно решение по този въпрос. За момента в Съюза не се предвижда процедура по разширяване, "но народите от Западните Балкани искат ясна перспектива".

На въпроса какво представлява актът на публикуване на стенограмата за КТБ Дончев отговори, че публикуването на стенограмата може да се превърне в опасен прецедент. Според него трябва да има баланс между това какво трябва да бъде публично и какво трябва да остане поверително. Дончев допълни, че трябва много да се внимава, когато се работи с чувствителна информация.

По думите на вицепремиера само съдът може да реши "кой и защо фалира КТБ". Той обясни, че стенограмата разглежда главно какви мерки трябва да се предприемат, така че да се предпази банковата система в страната и да не се застрашат други банки. "Всичко останало са коментари", заключи Дончев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини