”Нощта на Орфей” в подножието на тракийско светилище

За единайсета година подножието на тракийското светилище край момчилградското село Татул ще се превърне в сцена на фестивала "Нощта на Орфей". Това съобщиха от общинската администрация в Момчилград, която е и организатор на събитието.

По традиция, фестивалът ще се е в рамките на една вечер - на 17 юни от 20.30 часа. 

Гвоздеят на програмата сега ще е една от най-популярните български певици - Деси Добрева. 

На сцената ще свири кърджалийската група "Old Scool Band", а "Боби шоу и Шехерезада" ще потопят публиката в света на илюзията с фокусите си. Входът за фестивала е свободен. Всеки посетител ще получи чаша вино. 

Община Момчилград организира и безплатен транспорт до археологическия комплекс „Татул“. Автобусите от Кърджали ще тръгнат в 19,00 часа от паркинга пред Дома на културата, а от Момчилград - в 19,30 часа от паркинга пред общината.

Светилището на траките при село Татул се намира на 35 км югоизточно от Кърджали. Смята се, че това място се е използвало за жертвоприношения към бога на Слънцето, поради ориентацията на монолита, който е насочен към Слънцето в деня на равноденствие. Поради тази причина паметникът се нарича българския "Стоунхендж".

Тракийското светилище е известно с предположенията на историците, че там е бил погребан тракийски цар или легендарният певец Орфей. 

Археологическият комплекс се състои от средновековна крепост и древно езическо светилище изсечено в скална пирамида на хълмиста височина до селото. В самото светилище човешката ръка с длето е издълбала гробница и жертвеник. На това място са открити останки от царски атрибути - златна маска и жезъл, малка фигурка на Орфей с лира в ръка, керамика.

Започна подготовката на археологическия комплекс "Татул". Старият покрив на конструкцията, която предпазва историческия обект от дъждовете, е премахват изцяло и подменен с нов. Работници на община Момчилград смениха и осветителните по алеята, водеща от паркинга в село Татул до археологическия комплекс. Окосени са площите около обекта и предстои да бъдат обработени срещу кърлежи.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини