Безпрецедентно!Джаз фест в Долината на Орфей

    Безпрецедентно!Ентусиасти организираха Джаз фест в Долината на Орфей.Музиката на свободата звучи в центъра на Кърджали благодарение на местни любители на джаза.Сцената е издигната в центъра на града и привлече хора от всички поколения. 

     В програмата  са включени Мирослава Кацарова с нейното трио от Пловдив, добре позната на меломаните с многобройните изяви и с издадените албуми, Акустично трио с вокал Мария Арнаудова от Димитровград, трите момичета от “D’Verse”, пловдичаните Tower of power tribute band, сборната формация от Хасково X key. Кърджалийската рок група КЕФ Бенд откри феста с изпълнения на соул и фънк парчета. 

     В приветствието си към публиката зам.-кметът по културата Веселина Тихомирова отбеляза,че фестът е включен в културният календар на общината.Тя подчерта,че джазът е култура на общуването.Бъдете свободни в мисълта си и музицирайте свободно в Кърджали,обърна се тя към изпълнителите.Тя припомни подкрепата на общината за редица музикални прояви.Благодари на сдружение „Долината на Орфей”за инициативата и подкрепата.

    За Кърджали бг вести основоположникът на поредицата джаз-фестивали арх. Станислав Луков разказа как се е зародила идеята.През 2012 г.заедно с неговия приятел ротарианец Гавраил Гавраилов научават за обявеният от ЮНЕСКО световен ден на джаза-30 април.Денят се отбелязва със концерти в градове като Ню Йорк,Ню Орлианс,Чикаго.Решават в малък формат да спретнат джаз-фест в с.Маслиново,на средата на пътя между Кърджали и Хасково.Поканили няколко групи.Присъствали стотина меломани.Постепенно фестът набирал фенове.Селото отесняло.Решили шестото издание на джаз-феста да бъде в Кърджали.Поканили шест формации.

     Джазът обединява хората,излъчва стремеж за свобода.Смятаме,че мястото му в Кърджали е изключително подходящо,каза още Станислав Луков.Той е на мнение,че включването на феста в културния календар на общината е стъпка за привличане на меломани от страната и развитие на туризма.

      Джазът е музикален стил възникнал в първата половина на ХХ век в южните щати на САЩ и съчетава африкански и европейски музикални традиции.Абсорбира американски популярни стилове като суинг и рагтайм и ги допълва с полиритмия и импровизация.Това го прави разнообразен и жизнен.За първи път понятието джаз се използва през 1915 г. в Чикаго.Бързо се разпространява по света,обогатявайки се от местни музикални стилове.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини