Марио Николов оправдан и за източване на 15 млн. от САПАРД

Марио Николов и подсъдимите с него във второто от делата по аферата "САПАРД" са били оправдани от Специализирания наказателен съд.

Това е установила проверка на "Правен свят" в системата на съда. 

Оправдателните присъди са издадени на 30 май. Невинни според първата инстанция са и съпругата му Марияна Николова, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. 

Според прокуратурата те са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документни престъпления. Групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата. 

Специализираната прокуратура вече е подала протест пред Апелативния специализиран наказателен съд срещу оправдателните присъди. 

Делото започна преди 9 години в Софийския градски съд.  През 2010 г. той постанови тежки осъдителни присъди, като Марио Николов беше осъден на 12 години затвор. 

През 2012 г. Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, а от държавното обвинение го внесоха отново, но вече в Спецсъда. 

Процесът е сред наблюдаваните от Брюксел, но въпреки това постави рекорд от над една година, в която не можеше да тръгне изобщо.

Подобна е ситуацията и по делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Николов, по което подсъдим беше и Людмил Стойков. И то започна на първа инстанция с тежки присъди, но Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но в края на миналата година Върховният касационен съд оправда окончателно всички подсъдими.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини