ВАС окончателно: Референдумът на Слави не е задължителен. Преглед на печата

"Монитор":

ВАС окончателно: Референдумът на Слави не е задължителен

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че резултатите от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", не са със задължителен характер. т.е. законодателите на са длъжни да променят изборните правила заради тях. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. ВАС е потвърдил решението на тричленния състав от февруари, с което към преброените от ЦИК гласове бяха добавени 500, но броят им не достига определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

През февруари ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. Референдумът постави въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и намаляване на партийните субсидии. За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини.

Трафик. 

"Монитор":

136 българи станали бели роби зад граница

Мъжете между 20 и 50 години са най-честите жертви на трудова експлоатация

136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година.

Най-много сигнали - 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница, а впоследствие се оказали жертва на трудова експлоатация.

Данните показват, че най-често в "бели роби" се превръщат мъже между 20 и 50 години. "Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират", обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Обвинения. 

"Труд":

Повдигнаха обвинения на шестима от "Агромах"

От "Софиямед" оказват пълно съдействие на разследващите

Шестима души от благоевградската строителна компания "Агромах" са обвинени за участие в група за данъчни престъпления, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сред обвиняемите е и соченият за неформален собственик на фирмата Методи Бачев.

През март миналата година започна операция за проверка на дружеството заради данъчни злоупотреби в размер на 14 млн. лв. Тогава секретарката му беше хваната в опит да избяга със сак, пълен с 1 млн. лв.

Бюджет. 

"Дума":

Чак през 2024 г. 2% от БВП ще отиват за отбрана

Едва през 2024 г. ще може 2% от БВП да отиват за целите на отбраната, стана ясно след вчерашния КСНС, посветен на националната сигурност и свикан от президента Румен Радев. Разработването на конкретни планове за ускорена реализация на проектите за модернизация, както и плановете за поддръжката на техниката до замяната й с нови образци е друга задача, която бе поставена след вчерашното заседание на "Дондуков" 2. Имаме амбициозната цел тези планове да бъдат разработени до 30 юни т.г., подчерта държавният глава. До края на годината трябва да се разработи национален план как финансирането на отбраната да достигне заложените проценти от БВП.

След 4-часов КСНС президентът изрази удовлетвореност, че участниците са се отнесли изключително отговорно и конструктивно. Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства, обясни той. Президентът подчерта, че основен приоритет е защитата на националната сигурност. Затова трябва да се вземат мерки за доокомплектуване на състава, за издигане на мотивацията и престижа, даване на приоритет на сектор "Сигурност". Радев подчерта, че е необходимо да се разгърнат проектите за модернизация, включително да се търси и ускорената им реализация. КСНС смята да подсигури поддръжката на техниката и оборудването до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови образци.

Мерки.

"Сега":

МВР и МЗ пуснаха за обсъждане новите мерки срещу ПТП

МВР и Министерство на здравеопазването представиха за обществено обсъждане нова Наредба за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачите на моторни превозни средства. Срокът за предоставяне на становища е 12 юни, което предполага, че правителството ще може да я гласува на 14 юни, предаде БГНЕС. "Предприемането на спешни, решителни мерки за намаляване на пътния травматизъм и за борба срещу нарушителите на правилата за движение по пътищата е от изключителна важност с оглед намаляване на инцидентите по пътищата и броя на пострадалите", гласят част от мотивите на МВР и МЗ. Проектът цели създаване на цялостен, всеобхватен ред за установява употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, който да допринесе за спазване на забраната на Закона за движението по пътищата за управление на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини