Дутерте подкрепи присъединяването на Турция и Монголия към АСЕАН

Президентът на Филипините Родриго Дутерте съобщи, че ще настоява Турция и Монголия да се присъединят към регионалната организация Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) въпреки географското им разположение, информира АФП.

Дутерте поясни, че лидерите на Турция и Монголия са изразили желанието си пред него да се присъединят към организацията по време на форум в Китай за световната търговия през уикенда.

Филипинският държавен глава, чиято страна е ротационен председател на АСЕАН тази година, проведе отделни срещи с турския си колега Реджеп Ердоган и с монголския премиер Жаргалтулга Ерденебат в кулоарите на форума.

Те искат да се присъединят към АСЕАН, поискаха от мен да подкрепя влизането им в организацията и казах "да, защо не", изтъкна Дутерте съобщи, че ще настоява Турция и Монголия да се присъединят към регионалната организация Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН пред журналисти във Филипините.

В организацията членуват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Географското разположение е първият критерий за членство в АСЕАН, както и одобрение от всички страни членки.

Според Дутерте и двете страни са част от региона.

Държави в региона като Източен Тимор и Папуа Нова Гвинея от години се опитва да се присъединят към организацията, но към момента имат само статут на наблюдатели.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини