15 °C

Безплатни прегледи за рак на кожата ще има утре в болницата в Кърджали

По случай Световния ден за борба с рак на кожата, МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”АД  за поредна година ще се вкличи в  инициатива  на  12-тата Национална кампания „Евромеланома“.

Целта е да се повиши общественото внимание към рака на кожата, методите за профилактика, диагностика и лечение.

 „Фокусът ще бъде върху пациенти с пигментни петна (с променен цвят, най-често черни или зачервени), с ранички, които не зарастват дълго време .

Тази година кампанията ще се проведе на 17 май 2017г. лекари от Кожно венерологично отделение   ще се включат  в инициативата с извършване на безплатни профилактични прегледи за меланом и рак на кожата.

Прегледите ще се извършват на 5 етаж на болницата в ПКК на Кожно венерологично отделение.

  Д-р Надя Кирякова от 11 .00 до 12.00ч

   Д-р  Гюлай  Ахмед  13.00 до 14.00ч

Ако имате новообразувания или промени в съществуващите бенки, лунички, подутини, родилни петна или друг тревожен обрив локализиран на откритите или покритите телесни части

Важно е да се знае, че малигненият меланом се среща по-често при хора със светла кожа. Има пик във възрастта над 60 години, както и между 20 и 30 години. Повишено внимание мъжете трябва да имат към бенките по гърба и гърдите, а жените – към тези, разположени по крайниците – по краката и ръцете.

Неразумното излагане на слънце, особено в ранна детска възраст, крие рискове от възникване на рак на кожата. Със солариумите също не бива да се прекалява.

Според Световната здравна организация и Европейската академия по дерматология един път месечно човек трябва да се оглежда  за  съмнителни бенки и тъмни петна по тялото си.

„Всяка рана, която не зараства, всеки пигмент, който е излязъл извън бенката, всяка червенина или оток около бенката, всеки продължаващ сърбеж, болка или уплътняване в областта на едно пигментно петно, всяка промяна, кървене или поява на възелче вътре в пигмента, са опасен сигнал и трябва да ни отведат в лекарския кабинет".

Хората, които имат родители с меланом, трябва на 6 месеца да се консултират със специалист.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини