Партията на Меркел спечели ключовите избори в Северен Рейн-Вестфалия

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел спечели ключовите избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия и нанесе силен удар по репутацията на социалдемократите - основните си съперници на предстоящите през есента парламентарни избори.

Гласуването в тази провинция е важен тест за политическите настроения преди федералните избори.

Според първите резултати от екзитпол проучванията, в изборите за парламент на Северен Рейн-Вестфалия консерваторите на Меркел са получили 34,5 на сто от гласовете, а социалдемократите - 30,5 на сто.

На трето място с 12 процента е Свободната демократическа партия. В парламента влизат и популистите от "Алтернатива за Германия", подкрепени от 7,5 на сто от гласувалите, както и Зелените, които имат 6 на сто. 

Министър-председателката на Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт призна поражението си на изборите за регионален парламент и обяви, че се оттегля от постовете си в Германската социалдемократическа партия.

Консерваторите побеждават съперниците си от център-лявото в германската провинция с най-голямо население, която винаги е била бастион на Германската социалдемократическа партия и това е сериозен удар за Мартин Шулц, съперника на Меркел на парламентарните избори през септември, отбелязва БТА.

От 1966 г. ГСДП само веднъж е отстъпвала премиерския пост в провинцията на консерваторите - през 2005 - 2010. На предишните избори през 2012 г. социалдемократите получи подкрепа от 39,1 сто, която сега е спаднала на 30,5.

Резултатите на "Алтернатива за Германия" означават, че десните популисти влизат в 13-ия регионален парламент на Германия.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    09:57, 15 май 2017
    Няма смисъл повече.
Последни новини